Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 04. 2014. 12:14   >>  12:13

ZA PRAZNIK RADA

Sindikalci organizuju muzički hepening

Savez sindikata će ove godine Praznik rada, 1. maj, obilježiti protestnom šetnjom ulicama Podgorice, koja će biti završena muzičkim hepeningom na Trgu Svetog Petra Cetinjskog, najavio je generalni sekretar te sindikalne organizacije, Marko Nikčević.

„Nakon protestne šetnje ćemo, na Trgu Svetog Petra Cetinjskog, okupiti iskusne sindikalne članove, mlade i studente, penzionere i sve građane koji su spremni da na takvom skupu pokažu snagu i odlučnost“, rekao je Nikčević agenciji Mina-business.

On je kazao da će na Trgu Svetog Petra Cetinjskog biti organizovan veliki muzički hepening na kojem će učestvovati cetinjski Perper i The Books of Knjige, Autogeni trening iz Nikšića i Zabranjeno pušenje iz Sarajeva.

„Cilj je da ovogodišnje praznike provedemo sa mladima, uz dobru muziku i zabavu. Pretpostavljamo da će se odazvati našem pozivu zato što u ekonomskoj krizi mnogi od njih neće otići na turistička putovanja ili izlete, jer za to nemaju novca“, saopštio je Nikčević.

On je dodao da će to biti prilika da iskusni sindikalni aktivisti skrenu pažnju mladima na to da ih u budućnosti čeka i te kako surova borba za svako novo radno mjesto, sa čim oni moraju već danas da se upoznaju.

„Zamislimo se nad činjenicom da trenutno u Crnoj Gori osam hiljada visokoškolaca čeka posao. To je jedan od razloga što smo ih ovog Prvog maja pozvali da sa sindikalcima pokažu solidarnost i na taj način demonstriramo potencijalnu snagu. U krajnjoj liniji, niko svoje interese ne može odbraniti sam, a proslavom Praznika rada hoćemo da one koji nijesu organizovani uključimo u redove SSCG, pod geslom – O nama, sa nama“, poručio je Nikčević.

Drastično se krše prava radnika

On je kazao da u SSCG nijesu zadovoljni položajem radnika u Crnoj Gori, posebno drastičnim kršenjem njihovih prava, o čemu svjedoči činjenica da u tu sindikalnu centralu dolaze nezadovoljni i obespravljeni, koji se žale na materijalni, ekonomski i socijalni položaj i radni status.

Nikčević smatra da to nije trenutno događanje, već posljedica predugog trajanja tranzicije u kojoj su se na jednoj strani odvojili njeni „dobitnici“, a na drugoj „gubitnici“, u koje spadaju svi radnici bivših privrednih giganata kojih više nema.

„Promjena strukture privrede dovela je do velikih promjena u strukturi zaposlenih. Turizam, poljoprivreda i energetika postale su dominantne privredne grane, a nijesmo sigurni da bez otvaranja proizvodnih industrijskih kapaciteta one mogu apsorbovati nove generacije mladih i školovanih ljudi“, rekao je Nikčević.

Prioritet SSCG je, kako je kazao, očuvanje radnih mjesta, poboljšanje uslova rada i povećanje zarada i standarda organizovanjem radnika, što je u postojećim uslovima veoma težak zadatak.

„SSCG nije odlučujući faktor u rješavanju privrednog i ekonomskog razvoja zemlje. Za to su zadužene neke druge institucije kojima bi strukturne promjene u privredi morale biti signal za energičnu akciju prema otvaranju novih radnih mjesta“, poručio je Nikčević.

„Fleksigurnost“ – izgovor za otpuštanje i surovu eksploataciju

On je saopštio da se radnici najčešće žale na kršenje prava iz radnog odnosa, isplatu zarada mimo zakona, neredovnu uplatu poreza i doprinosa, skraćenje godišnjih odmora, produžavanje radnog vremena i rad za praznike bez nadoknade. Ta prava, kako je naveo, krše poslodavci kojima bi najlakše bilo da svim radnicima isplaćuju minimalce, osiguravaju ih na minimalnu cijenu rada i na njih primjenjuju termin „fleksigurnost“, koji je u Crnoj Gori izgovor za otpuštanje i surovu eksploataciju zaposlenih.

„Crnogorski poslodavci i Vlada, kao najveći poslodavac, mnogo su kreativniji u kršenju zakona nego u inovacijama u privrednim i razvojnim projektima“, rekao je Nikčević i dodao da društveno odgovornih poslodavaca ima, ali su manje vidljivi, jer se bave radom, proizvodnjom i kreacijom.

On smatra da bi Sindikat trebalo stalno da upozorava i preduzima korake kako bi se spriječile te očigledne zloupotrebe na štetu države i radnika.

Kada je riječ o socijalnom dijalogu, Nikčević je ocijenio da je on u Crnoj Gori, u odnosu na okruženje, ali i standarde evropskih zemalja, do sada bio na zavidnom nivou, kao i da njegovo zaobilaženje ne bi bilo dobro ni za poslodavce, ni za zaposlene.

„Nijedna odluka koja se tiče radnika ne može proći ako je ne odobri Socijalni savjet. To je mjesto na kojem bi Sindikat učestvovao u donošenju bitnih odluka i zakona, zbog čega ćemo socijalnim partnerima predložiti da nijedna bitna odluka, koja se tiče statusa radnika, ne može proći bez Socijalnog savjeta“, saopštio je Nikčević.

„SSCG ima 40-tak hiljada članova, što za svakog ko se bavi analizom predstavlja respektabilnu snagu od koje bi trebalo da zaziru i političke partije, ministarstva i Vlada, zato što štrajkovi, protesti i demonstracije predstavljaju legitimna sindikalna sredstva, a na sindikatima je da odluče o tome kada će ta sredstva upotrijebiti“, naveo je, pored ostalog, Nikčević u intervjuu Mini.

„Ključni problem radničke klase je taj da ona u vremenu dugotrajne tranzicije polako nestaje. Sve manje ljudi radi u fabrikama, sve manje proizvodi. Nove firme zapošljavaju malo radnika, srednja klasa je dovedena na ivicu egzistencije, o čemu najbolje svjedoči podatak da je ovog mjeseca potrošačka korpa 779 eura, a prosječna zarada 476 eura“, rekao je Nikčević.

On je dodao i da polovina zaposlenih u Crnoj Gori prima platu manju od 250 eura, što ih neminovno gura prema apsolutnoj liniji siromaštva. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније