Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 04. 2014. 13:15 >> 13:15
1

TOKOM GODINE

Na poslu strada dva miliona radnika

U svijetu godišnje na poslu smrtno strada oko dva miliona radnika, a povrijedi se oko 260 miliona, upozorili su iz ministarstava zdravlja i rada i socijalnog staranja.

 


Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu obilježava se danas, a tema ovogodišnjeg Dana posvećena je bezbijednosti radnika koji koriste hemikalije na poslu.

„MOR i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), procjenjuju da svake godine nastaje oko 260 miliona povreda na radu. Na radu smrtno strada oko dva miliona radnika, a veliki je broj slučajeva nastanka profesionalnih oboljenja“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da dobri radni uslovi obezbjeđuju socijalnu zastitu, prilike za lični razvoj, zastitu od fizickih i psihosocijalnih nesreća.

„Proslavom ovog dana želi se usmjeriti međunarodna pažnja na nove trendove u oblasti zaštite i zdravlja na radu, ali i ukazati na probleme koji se odnose na smrtne slučajeve, teške povrede na radu, profesionalne bolesti i bolesti u vezi sa radom u svijetu“, navodi se u saopštenju ministarsatva.

Ministarstva zdravlja i rada i socijalnog staranja u saradnji sa drugim državnim inistitucijama, nastaviče da promovišu prevenciju zaštite na radu i zdravstvenu kulturu.

Iz tih institucija su najavili da će se ove i naredne godine biti realizovana kampanja, koju je na evropskom nivou pokrenula Evropska agencija za zaštitu i zdravlje na radu pod nazivom Upravljanje stresom za zdrava radna mjesta.

„Pokrenuta je i inicijativa za izradu programa Uvođenje zaštite i zdravlja na radu u obrazovanje čiji je cilj postepeno upoznavanje djece, učenika i studenata sa pravilima za bezbjedan rad, kako bi oni postepeno proširili svoja znanja iz zaštite i zdravlja na radu“, navodi se u saopštenju.

Međunarodna organizacija rada (MOR) obilježava Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu u cilju promovisanja prevencije povreda na radu i profesionalnih bolesti na globalnom nivou.

Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu obilježava se od 2003. godine. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније