Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 04. 2014. 09:06 >> 09:09
50

A CRNOGORSKI?

Na Filozofskom i dalje uče srpski

Osam godina od sticanja nezavisnosti, na Filozofskom fakultetu u Nikšiću umjesto crnogorskog izučava se srpski jezik. Jednostavno, ignoriše se, ili pak zaboravlja činjenica da je od 19. oktobra 2007. crnogorski sluzbeni jezik u našoj državi, a sagovornici radija Antena M saglasni su da je crnogorski jedini zvanični jezik, koji treba da poštuju sve institucije.

Ipak, kako kažu, procedure koče realizaciju nekih projekata pa će se na preimenovanje srpskog u crnogorski sačekati još bar godinu.

Ni skoro osam godina od nezavisnosti Crne Gore na Filozofskom fakultetu u Nikšiću umjesto crnogorskog izučava se srpski jezik. Bivši ministar prosvjete Slobodan Backovic za Antenu M kaže da je to apsurd.

"I dan danas se predaje sintaksa srpskog jezika, savremeni srpski jezik i tako dalje.  Čak se i na studijskom programu za učitelje ne uči crnogorski, već uče jezik koji je standardizovan u drugoj zemlji - srpski jezik. A oni treba da rade sjutra u crnogorskim školama", kazao je Backović.

Backović kaže da je  odmah po usvajanju ustavnog rješenja da crnogorski bude službeni jezik, za vrijeme svog mandata uputio pismo Filozofskom fakultetu i Institutu za strane jezike da u svojim nastavnim planovima promijene naziv i sadržaj  nastavnog predmeta te da naziv srpski preimenuju u crnogorski.

"Što je bila zakonska obaveza u krajnjem slučaju, a ja sam samo ukazao na tu obavezu, no nažalost filozofski fakultet se oglušio o taj zahtjev", objašnjava Backović.

Tadašnja dekanica Filozofskog fakulteta, kojoj je Backović uputio dopis, Bojka Đukanović smatra međutim da se takve odluke moraju razmotriti na najvišim instancama Univerziteta Crne Gore.

"Filozofski fakultet se ni jednog sekunda nije oglušio o bilo kakvu odluku koja je donešena na državnom nivou i koja je bila neko sistemsko rješenje. Ali Filozofski fakultet nije samostalna jedinica da bi odluke tog tipa donosio samostalno. Te odluke su se morale i moraju se donositi sistemski", ističe Đukanović u izjavi za Antenu M.

Budući dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović koji 20. avgusta stupa na dužnost kaže da je preimenovanje jezika planirano kroz projekat odvajanja Filološkog od Filozofskog fakulteta.

"Zaustavljanjem od strane Rektorata kompletnog tog projekta i to je stalo, kad bude ono realizovano i to će biti realizovano u paketu sa tim", pojašnjava Barović.

Iako već osam godina ta univerzitetska jedinica kao studijski program ima Odsjek za Srpski jezik, ni bivši ali ni budući dekan nemaju dilemu da je crnogorski jezik obavezan.

Barović međutim kaže da u ovoj školskoj godini promjena po tom osnovu sigurno neće biti, ali neće ni naredne.

"Od naredne školske godine ipak neće moći jer ta procedura ipak mora da prođe neku administraciju za to u najboljoj varijanti treba par mjeseci", navodi Barović.

Podsjetimo crnogorski jezik Ustavom je definisan kao službeni.

Пратите нас на

Коментари50

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније