Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Maša Mališić

08. 03. 2013. 16:07 >> 11:49
3

ŽRTVE BEZ SKLONIŠTA

Raičević: Vlada pasivna prema žrtvama nasilja

Direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević tvrdi, za portal RTCG.ME, da Vlada ne pomaže žrtvama nasilja i da je danas morala da vrati dvije žene sa četvoro djece koje su pobjegle od nasilnika, jer u Sigurnoj kući nema više mjesta.

 

,,Vlada ne finansira i ne podržava Sigurnu žensku kuću, nije ih briga. Danas sam morala dvije žene sa četvoro djece da vratim, jer je sklonište puno, a mi nemamo dodatnih ležajeva i ne možemo da ih primimo. Ja sam tužna zato što znam da ima jeftin prostor da se uzme, ali Vladu nije briga“, kazala je Raičević odgovarajući na pitanje da li Vlada dovoljno radi na suzbijanju nasilja nad ženama.

Raičević kaže da još niko nije nije izračunao koliko  nasilje košta Crnu Goru, a košta , kako je dodala milione eura.

,,Iako ima strategije, iako je na papiru spremna da uradi, zapravo u praksi se ništa ne dešava. Tako da nemojte mene da pitate šta Vlada radi, ja ne znam šta radi, jer mislim da ništa ne radi“, kaže Raičević.

Podaci UNHCR pokazuju da je i dalje u Crnoj Gori samo 13 % žena spremno da govori o ličnim iskustvima kada je riječ o nasilju. Raičević smatra da se to može popraviti edukacijom žena.

,,Vlada treba da edukuje nastavnike, treba da se uvedu dodatni časovi u školama jer to svugdje u svijetu postoji“, ističe Raičević.

Ona kaže da Sigurna ženska kuća radi na emancipaciji žena da je bolje da progovore o nasilju jer time, kako je rekla, sebi spašavaju život.

,,Svjedoci smo puno primjera gdje je izolacija jako opasna, jer kad nasilnik izoluje ženu zbog toga što ona neće da priča šta joj se dešava, može od nje da radi šta hoće.  Najveći broj ubistava se upravo zbog toga desio, zato što je okolina znala, ali nije smjela da se umiješa, jer žena o tome nije otvoreno pričala“, upozorava direktorica SŽK.

Raičević je dodala da se i u ljubavnim  vezama kod  mladih dešavaju iste stvari kao u porodici, tako da curice, vidjevši primjer svoje majke, takođe trpe nasilje.

,,Mi ne znamo šta radi Vlada, ali mi često razgovaramo pogotovo sa mladim ljudima, kojima kažemo da je pogubno da ćute o nasilju“, zaključila je Raičević .

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније