Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 05. 2014. 08:06   >>  08:08

LJEKARIMA U CG

Stop dopunskom radu kod privatnika?

Ministarstvo zdravlja, na prijedlog Vlade Crne Gore, pripremilo je amandman na Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim će se propisati ukidanje dopunskog rada, stoji u Izvještajima o realizaciji zaključaka sa tematske sjednice Vlade koja je 13. marta održana u Kolašinu.

 

U tom dokumentu se ne pojašnjava što će konkretno podrazumijevati ta novina, ali se navodi da će se tim istim aktom definisati način stimulisanja stručnog i kvalitetnog rada u oblasti zdravstva, piše Dan.

Aktuelnim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano je da „zdravstveni radnik zaposlen sa punim radnim vremenom u zdravstvenoj ustanovi u okviru mreže zdravstvenih ustanova može, uz saglasnost direktora, može da obavlja dopunski rad u drugoj zdravstvenoj ustanovi koja je u sastavu mreže zdravstvenih ustanova”.

U mrežu zdravstvenih ustanova spadaju državne bolnice i domovi zdravlja, kao i dio privatnih klinika. Od početka aprila pacijenti koji u roku od 30 dana ne mogu dobiti potrebnu zdravstvenu uslugu u državnoj bolnici, mogu ići kod privatnika, a troškove liječenja plaćaće država.

Predsjednik Sindikata zdravstva pri SSCG Ljiljana Krivokapić kazala je Danu da nije upoznata sa pomenutim amandmanom, navodeći da bi ukidanjem dopunskog rada bila ukinuta i mreža zdravstvenih ustanova.

„Nejasno mi je šta je u pitanju. Nijesam upoznata da se piše ikakvav amandman. Znam da se nastojalo da se dopunski rad uvede u legalne tokove i da on bude unutar zdravstvene ustanove u kojoj ljekar radi, sada ukidanjem ad hok značilo bi da se i mreže zdravstvenih ustanova ukidaju jer onda i ti ljudi koji rade u mreži dopunski rade. Vidjećemo u narednom periodu o čemu se radi“, kazala je Krivokapić.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Vladimir Dobričanin kaže da ukoliko zakonom ukinemo dopunski rad ljekarima bićemo jedina država u regionu sa takvim rješenjem.

On ističe da ne shvata ni kako mi možemo da pričamo o privatnom zdravstvenom sektoru kada nemamo nijednu privatnu kliniku koja zaista može da pruži neke veće usluge.

„Te privatne klinike koje mi imamo, a u kojima su dostupne pojedine analize i pregledi su bile jedino mjesto gdje su ljekari mogli da zarade nešto dodatno na tih 500 do 600 eura koje im daje država. Bolje da nam kažu radićete besplatno, pa da znamo da radimo besplatno nego ovako što nam zakidaju sve što mogu. Ne znam o kakvom amandmanu je riječ jer nas niko nije upoznao sa njim, ali ako zaista imaju namjeru da ukinu dopunski rad sigurno nećemo sjedjeti skrštenih ruku“, poručio je Dobričanin.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније