Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 05. 2014. 11:45   >>  11:48

DNEVNI CENTAR

Berane: Poništena rješenja o zaposlenju

Upravni odbor Javne ustanove Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, čiji je osnivač opština Berane, poništio je svih 16 rješenja o zasnivanju radnog odnosa zaposlenih u toj ustanovi, saznaje “Espona”, portal nevladine organizacije Spona.

Zaposlenii su se obratili Inspekciji rada u Podgorici čiju posjetu službenika, prema nezvaničnim informacijama “Espona”, očekuju već u ponedjeljak ili utorak.

Rješenja su poništena u petak, 9. maja, kada su zaposlenima uručena rješenja o prestanku radnog odnosa i kada im je saopšteno da od ponedjeljka, 12. maja, ne dolaze na posao.

Prema  saznanjima portala, smatrajući da su im uskraćena zakonom propisana prava, radnici Dnevnog centra su se obratili Inspekciji rada u Podgorici zahtijevajući, kako su naveli, da se provjeri zakonitost donešene odluke.

Portal podsjeća da je, nakon višemjesečnog rada u toj ustanovi, otpušteno 63-je zaposlenih, koji su bili angažovani u vrijeme bivše lokalne vlasti, nakon što su im istekli ugovori o angažovanju na određeno. Nakon toga je, rješenjem o zasnivanju stalnog radnog odnosa, angažovano 16 radnika u Dnevnom centru.

Kako je navedeno u Ukazu Opštine Berane od 5. maja, koji je proslijeđen JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, a u koji je “Espona” imala uvid, Komisija, koju je 25. aprila formirala Opština Berane, koja je i osnivač Dnevnog centra, naložila je Upravnom odboru i V. D direktoru Milošu Brakočeviću da obustavi izvršenje Odluke o zaključenju Ugovora o radu od 17. aprila i ponište kao nevažeće i da V. D direktora donese Rješenje o prestanku radnog odnosa za 16 zaposlenih zaključno sa 19. aprilom.

Na konferenciji za medije, održanoj 28. aprila, čelnici lokalne uprave su i zvanično saopštili da je protiv V.D. direktorice podnešena krivična prijava, ali, kako je tada navedeno, zbog angažovanja 63 osobe po Ugovoru na određeno, a ne zbog 16 rješenja o zasnivanju radnog odnosa na neodređeno vrijeme.

Inače, rješenja su zaposlenima uručena po sistematizaciji koju je odobrila Vlada Crne Gore, mada su Opština Berane i NVO, kako je naknadno objašnjeno, angažovali volontere, njih 20-tak koliko ih je upućeno u tu Javnu ustanovu, od čega je Dakićeva angažovala njih 14.

Upravo angažovanje volontera predstavljalo je jednu od značajnijih tema posljednjeg zasijedanja SO Berane, tokom kojeg su se prestavnici aktuelne i bivše lokalne vlasti optuživali za nepotizam.

U beranskom Dnevnom centru boravi trinaestoro djece.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније