Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 05. 2014. 16:40 >> 16:42

KRAĐE NA ŠTETU EPCG

Zarada mala, šteta velika

Zbog krađa djelova trafostanice i električnih stubova građani, ali i Elektroprivreda trpe veliku štetu. Ovakve krađe učestale su posljednjih dana kada je u Nikšiću i na Cetinju ukradeno osam transformatora. Pored štete u Elektroprivredi upozoravaju na veliki rizik od ovakvih krađa.

Ovo je poslednja od osam oštećenih trafostanica sa kojih su nepoznati počinioci oborili transformatore, iz unutrašnjosti odnijeli bakarne žice. Takav zahvat prilično je rizičan i za one čiji je to posao.

“Ta stanica je pod naponom, u gornjem dijelu Trafostanice odvoje od napona, pod kakvim uslovima to oni urade, ne znamo, ali uglavnom su i dalje ugroženi dok transformator ne obore na zemlju. Nekim slučajevima gdje oštete napon i kablove, dovode u opasnost i građane koji mogu da naiđu tuda, koji ne znaju šta se tu dešavalo , to su nepredviđena mjesta”, kazao je za RTCG Janko Kankaraš.

Pored opasnosti za mještane i počinioce, krađa uzrokuju i veliku materijalnu štetu. Sa ovog transformatora ukradeno je 40 kg bakarne žice, od čega je zarada na crnom tržištu prilično zanemarljiva s obzirom na to koliki štetu trpe i Elektrorpivreda i mještani koji se napajaju električnom energijom sa ovog stuba. 

"Direktna šteta na objektu iznosi od 3,5 do 5 000 eura , stim što se uvijek oštećenje nisko naponskog formata, kablovskih veza, tako da ta direktna šteta uglavnom po trafostanici prelazi 6 000 eura”, poručio je Milan Samardžić iz EPCG.
 
 Iz Uprave policije saopštili su da su 6. maja podnijete dvije prijave za krađu transformatora u cetinjskoj Opštini, dok je u Nikšiću u proteklom peirodu bilo šest takvih provala, kojima se počinioci još ne znaju.

"Ako bi se nastavili ovakvi ataci otuđenja sredstava i pogotovo transofrmatora možemo doći u situaciji da nemamo rezervnih djelova, odnosno nabavljenih transformatora da uredno servisiramo potrošače, pa bismo i same potrošače, apelovali na njih, da u slučaju nestanka napona ipak odmah zovnu naše dežurne službe”, zaključio je Samardžić.

Koliko je odgovornost svakog pojedinca presudna govori činjenica da upravo zbog sličnih krađa februara prošle godine pola Crne Gore danima bilo bez struje. 

Irena Rašović TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније