Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 05. 2014. 17:06 >> 18:13

LGBTIQ CENTAR

Eurosong pojačao govor mržnje

Iz LGBTIQ Socijalnog Centra pozvali su političke lidere da svoje pristalice usmjere u tolerantnijem pravcu, navodeći da je na svim medijskim portalima i na društvenim mrežama izrazito pojačan govor mržnje prema toj populaciji.

Pobjednik 59. izdanja Eurosong, koji je u subotu veče završen u Kopenhagenu, je pripadnik LGBT uzajednice, Austrijanac Tom Nojvirt, pod umjetničkim imenom Končita Vurst.

Predsjednik Korisničkog savjeta LGBTIQ Socijalnog Centra Elmir Đoković, kazao je da je LGBT zajednica Crne Gore jedinstveno bila uz crnorskog predstavnika Sergeja Ćetkovića i da žali što on nije pobijedio.

Prema riječima Đokovića, crnogorska LGBT zajednica organizovala je u nekoliko opština, u formalnim i neformalnim centrima za druženje, kolektivno praćenje nastupa Ćetkovića.

“Mnoga društva se još uvjek suočavaju sa izazovima prihvatanja različitosti. Na žalost ishod Eurosonga je, zbog takvog nerazumijevanja, opet do izražaja doveo pojačanu mržnju i najavu nasilja prema LGBT osobama”, naveo je Đoković.

On je kazao da se organizovanje Eurosonga u Crnoj Gori prepoznaje kao jedinstvena šansa za afirmaciju muzičkog stvaralaštva, države “ali i koncepta ravnopravnosti za koji se i mi zalažemo”.

"Ipak moramo primjetiti da je na svim medijskim portalima i na društvenim mrežama izrazito pojačan govor mržnje, uz najavu nasilja, koji prevazilazi granice dobrog ukusa, slobode izražavanja i nezadovoljstvo zbog ishoda glasanja i plasmana našeg nacionalnog predstavnika", naveo je Đoković.

U Korisničkom savjetu LGBTIQ Socijalnog Centra žale što crnogorski predstavnik nije pobijedio, ali dodaju da to nije razlog “da javnost opravdava i podstiče i ovako loš položaj i odnos prema domaćoj LGBT zjaednici”.

“Pozivam političke lidere da povedu računa i usmjere u tolerantnijem pravcu svoje simpatizere i pristalice. Končita, pripadnik LGBT zajednice, pobjednik ovogodišnjeg takmičenja, je umjetnik prije svega koji svojim radom i nastupom želi u prvi plan staviti čovjeka, ravnopravnost i borbu protiv diskriminacije”, naveo je Đoković.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније