Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 05. 2014. 20:59 >> 21:02
15

AMFILOHIJE PORUČIO

"Isti bogoborački duh u Ukrajini i CG"

Isti bogoborački duh, koji danas napada crkvu u Ukrajini, postoji i u Crnoj Gori duže vrijeme, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nakon liturgije u sabornom hramu u Podgorici. "To je duh koji bi htio da uništi Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, pa zato progone sveštenike, monahe i monahinje, ne daju im boravišnu dozvolu u Crnoj Gori", poručio je Amfilohije.

 

Arhiepiskop petergofski Amvrosije, koji je gost ovogodišnje duhovne manifestacije „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije služili su jutros sa sveštenstvom svetu službu u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Nakon liturgije mitropolit Amfilohije se vjernima obratio arhipastirskom besjedom u kojoj je pozdravio Amvrosija i studente Petrogradske akademije, članove njenog hora, rekavši da su oni „jednim srcem i jednim ustima zajedno sa nama, u svetom hramu, čiji kamen temeljac je položio patrijarh moskovski i sve Rusije Aleksije".

Amfilohije kaže da je to posebni dar božiji u Crnoj Gori.

"To je mnogo značajno, jer u ovom trenutku, pored svih onih prošlih iskušenja i raslabljenosti koje su doživljavali naši pravoslavni narodi, i kod nas ovdje u Srbiji i Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji, i svega onoga što je doživljavala sveta majka Rusija, evo i sada doživljava pravoslavna crkva na sjevernim slovenskim prostorima, i nalazi se na raspeću“, naglasio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Amfilohije je gostima iz Rusije kazao da isti bogoborački duh koji danas napada crkvu u Ukrajini postoji i u Crnoj Gori duže vrijeme.

„To je duh koji bi htio da uništi Pravoslavnu crkvu srpsku u Crnoj Gori, pa zato progone sveštenike, monahe i monahinje, ne daju im boravišnu dozvolu u Crnoj Gori. Među njima ima dosta naših ruskih sveštenika i monahinja. Taj antibožni duh je istovremeno i paganski duh. To bogoborstvo se rađa iz paganstva, jer ljudi koji obogotvoravaju bilo svoju naciju bilo svoj jezik bilo svoju državu, nijesu ateisti. Nijesu oni ateisti jer imaju lažne bogove“, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Zato, kako kaže Amfilohije, neka moderni bogoborci crnogorski znaju da taj put ne rađa dobro Crnoj Gori.

„Taj put podriva temelje Crne Gore, da uništava njeno dostojanstvo i njenu budućnost. Njeno dostojanstvo je sagrađeno upravo na crkvi božijoj koja ovdje dvije hiljade godina postoji, a već osam stotina godina postoji Srpska pravoslavna crkva“, poručio je Amfilohije.

Arhiepiskop Amvrosije je u svom obraćanju vjernicima, podgorički hram nazvao banjom Vitezdom. On je rekao da se mitropolit Amfilohije ne boji da govori istinu.

„Ne bojite se da govorite istinu zato što znate da su istina i pravda božija sa vama. Danas na liturgiji i u vašoj molitvi čule su se potrebne i pravedne riječi koje se odnose na tešku situaciju u Ukrajini. Neprijatelj roda ljudskoga pokušava da preko raslabljenih razori duhovne veze koje sjedinjuju sve pravoslavne, ali neće uspjeti u svojim namjerama. I Ruska i Srpska crkva prošle su višedecenijska iskušenja od bezbožničkog režima. Čekaju nas još mnoga iskušenja, ali mi ćemo biti zajedno jer je među nama Hristos, jeste i biće“, naglasio je on.

„Bez obzira što nam zatvaraju granice, bez obzira što nas fizički uništavaju i bombarduju niko neće pokolebati našu vjeru u Hrista niti razoriti naše jedinstvo“, zaključio je arhiepiskop.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније