Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 05. 2014. 17:10 >> 17:38

OIK DA STVORE USLOVE

Tajno da glasaju i osobe s invaliditetom

Opštinske izborne komisije dužne da preduzmu sve potrebne radnje kako bi osobama s invaliditetom na lokalnim izborima 25. maja omogućile ostvarivanje biračkog prava na ravnopravnoj osnovi sa drugima, poručuju iz Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG).

 

Kako se navodi u saopštenju UMHCG, potrebno je obezbijediti nesmetan prilaz i ulazak u biračka mjesta korisnicima invalidskih kolica, a pored toga je neophodno na svakom biračkom mjestu obezbijediti po jedan šablon za glasački listić u skladu sa zakonom, i glasačke kabine sa policom za pisanje na 72cm.

Pozivaju predstavnike biračkog odbora da obrate pažnju na visinu na kojoj postavljaju biračke kutije, jer su dužni omogućiti svim građanima da u potpunosti i bez prepreka, tj. samostalno ostvare prava glasa.

"S obzirom da smo se iz medija upoznali sa sadržajem saopštenja Ministarsva za ljudska i manjinska prava u kojem se navodi da će osobama s invaliditetom biti omogućeno samostalno i tajno glasanje u nedjelju, 25. maja, očekujemo da će se zaista ovi navodi realizovati u praksi i da Ministarstvo, odnosno Vlada ima povratne i pozitivne informacije od strane Opštinskih izbornih komisija", poručuju iz UMHCG.

Zbog toga još jednom pozivaju OIK da stvore sve uslove da osoba sa invaliditetom 25. maja ostvare svoje biračko pravo. 

"Posebno skrenemo pažnju na prilaz i ulaz u biračka mjesta kako osobe s invaliditetom ne bi morale, kao godinama unazad da glasaju najčešće putem pisma ili da to pravo uopšte i ne koriste, čime i ne mogu uticati na poboljšanje i promjenu sopstvenog položaja i statusa u društvu", zaključuje se u saopštenju UMHCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније