Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 05. 2014. 12:32   >>  15:18

REAGOVANJE NVO SEKTORA

Učiniti više na zaštiti LGBT osoba

Institut alternativa, Centar za građansko obrazovanje i Kvir Montenegro najoštrije osuđu sinoćnji napad na aktivistu NVO LGBT Forum progres u Podgorici i pozivaju nadležne institucije da vinovnike tog napada hitno privedu pravdi i u skladu sa zakonom adekvatno kazne.

"Nekažnjavanje napada na LGBT osobe, naročito tokom i nakon povorki ponosa, dovodi do stvaranja atmosfere koja ohrabruje eskalaciju nasilja nad pripadnicima/cama LGBT zajednice i njenim aktivistima", poručili su iz tih nevladinih organizacija.

Institut alternativa pozivao je državne institucije, a prvenstveno tužilaštvo i policiju, da efikasnim procesuiranjem počinilaca tih napada, doprinesu daljoj prevenciji nasilja i diskriminacije po osnovu seksualne orjentacije.

Centar za građansko obrazovanje ističe da je krajnje vrijeme da se shvati ozbiljnost situacije.

"Državni organi moraju poštovati Ustav i zakone i spriječiti ili kazniti, kad se desi, bilo kakav oblik nasilja i diskriminacije, a što uključuje i diskriminaciju po osnovu seksualne orjentacije", navodi se u saopštenju CGO-a.

Pozivaju državne institucije, u prvom redu tužilaštvo i sudove, ali i obrazovne institucije, medije i sve građane da svojim postupanjem promovišu poštovanje ljudskih prava i toleranciju i tako doprinesu izgradnji funkcionalnog demokratskog društva u Crnoj Gori.

"Neozbiljno je da država čiji zvaničnici stalno podvlače da je Crna Gora uspješna priča, kad je riječ o pridruživanju EU i NATO savezu, nije u stanju da obezbijedi elementarnu sigurnost i garanciju građanima/kama i aktivistima/kinjama koji se bore za ljudska prava i da ista prava bez straha od nasilja i diskriminacije uživaju", kaže se u saopštenju.

Iz NVO Kvir Montenegro kazali su da je sinoćnji napad samo jedna u nizu potvrda da LGBT osobe u Crnoj Gori svakodnevno žive u strahu za svoje živote, i da su potrebne konkretne mjere institucija koje su "svojim dosadašnjim evidentnim nečinjenjem zapravo samo ohrabrile nasilje".

Podsjetili su da poslije prve crnogorske Parade, koju je Kvir Montenegro organizovao u oktobru prošle godine u Podgorici, tužilaštvo nije našlo za shodno da pokrene ni jedan krivični postupak protiv 1,5 hiljada osoba koje su tog dana, kako su naveli, bili na ulicama s namjerom da prebiju ili ubiju učesnike Povorke.

"Ova činjenica samo je dodatno ohrabrila huligane i za direktnu posljedicu ima povećan broj napada na LGBT osobe. Uprkos nasilju sa kojim smo, nikada nećemo prihvatiti da živimo u strahu. Nećemo prihvatiti da budemo građani i građanke drugog reda i nasilje nas neće nas učiniti nevidljivim", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније