Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 05. 2014. 08:05   >>  08:15 5

EKUMENSKA DEKLARACIJA

Nada u jedinstvo svih hrišćana

Ekumenska deklaracija, koju su u Jerusalimu potpisali poglavari Pravoslavne i Rimokatoličke crkve sa ciljem ujedinjenja hrišćanstva istorijski je dođagaj, ali i poruka za sveštenstvo i vjernike da ličnim angažmanom doprinesu jedinstvu dvije crkve.

 

 

Vaseljenski patrijarh Vartolomej i papa Franjo potpisali su, tokom posjete rimokatoličkog poglavara Svetoj zemlji zajedničku ekumensku deklaraciju koja poziva na približavanje Rimokatoličke i Pravoslavne crkve.

Poziv na jedinstvo

Iz samog teksta ugovora, kako je Pobjedi kazao rektor cetinjske bogoslovije protojerej Gojko Perović, vidi se da je riječ o pozivu na jedinstvo dvije crkve.

"Radi se o inicijativi za postizanje jedinstva, a ne o proglašenom ili postignutom jedinstvu. Ono što ovu inicijativu čini značajnom, jeste činjenica da ona dolazi sa najvišeg mogućeg mjesta, dakle od poglavara obje zajednice. Pored toga značajno je i da ona nije donešena iznenada, nije produkt ničije samovolje, nego je posljedica vrlo intenzivnog i kontinuiranog nastojanja obje strane, da do ovakve deklaracije dođe", rekao je Perović.

Ekumenska deklaracija, kako upozorava Perović, mora biti podsticaj za sve pravoslavne i rimokatoličke vjernike i sveštenike da svojim angažovanjem, a prije svega, svojim molitvama Gospodu Bogu, rade sve što bi doprinijelo valjanom i suštinskom jedinstvu crkava.

"Iskreno vjerujem da je osnovni i glavni preduslov za postizanje tog jedinstva jačanje i širenje dobre volje, dobrog raspoloženja u hrišćanskim srcima. Ako toga bude, onda će lakše biti riješeni mnogi otvoreni i veliki problemi i razmimoilaženja između hrišćana, koja traju vjekovima, i koja ne smijemo umanjivati i prećutkivati", ocijenio je Gojko Perović.

Nada u jedinstvo

Nastojanje za ujedinjenjem proces je koji, kako za Pobjedu kaže nadbiskup barski Zef Gaši, traje već duže vrijeme. Ekumenska deklaracija, kako smatra, uliva nadu da bi u perspektivi „Hristova crkva mogla da se ujedini, kako je i sam Hrist želio“.

"Što se tiče Crne Gore, ovdje su katolici i pravoslavci imali dobre odnose koji su se u posljednjih nekoliko godina malo poremetili zbog realnosti i pojave dvije crkve sa kojima se malo teže komunicira. Nadamo se i iskreno želimo da se u skladu sa ovom deklaracijom prevaziđu i problemi u toj komunikaciji. Svi na tome trebamo poraditi", zaključio je nadbiskup barski.

Crnogorsku pravoslavnu crkvu, kako nam je rekao predsjednik Savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić, raduje susret dvojice poglavara, pokretanje dijaloga i uspostavljanje saradnje među hrišćanskim crkvama.

Mostovi saradnje

"Plodove njihove saradnje braćemo i u našoj zemlji. Takva politika dvojice velikih poglavara podsticaće saradnju, ljubav i razumijevanje između katolika i pravoslavaca i u Crnoj Gori koji su bili narušeni devedesetih godina prošloga vijeka ratnom politikom Beogradske patrijaršije, osobito u Boki i Baru. A naša Crnogorska crkva kao duhovna matica većine stanovništava raduje se svakom dobru naše braće u Hristu i svih naših građana ma koje vjere", naveo je Vučinić.

On dodaje da nas Jevanđelje na koje smo se zakleti obavezuje da širimo mir i ljubav među narodima i vjerama.

"Zato nas raduje susret dvojice poglavara koji pokreću dijalog i uspostavljaju mostove saradnje između hrišćanskih crkava. Očito da djeluje Duh Sveti", ocijenio je Stevo Vučinić.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније