Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 05. 2014. 08:44   >>  08:46 2

DEPORTACIJA IZBJEGLICA

CGO: Pravda još nije zadovoljena

Pravda u slučaju deportacije bosanskih izbjeglica iz Crne Gore ni nakon 22 godine još nije zadovoljena, podsjetili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

 

 

"Crna Gora nije odlučno i odgovorno pristupila preispitivanju vlastite uloge u posljednjim jugoslovenskim ratovima, iako je nesporno da je bila učesnik ovih ratnih dešavanja. Deportacija izbjeglica 1992. godine jedan je od najstrašnijih događaja u novijoj istoriji Crne Gore. Dodatno, na procesuiranju ratnih zločina je palo prije svega crnogorsko tužilaštvo zbog neprimjerenog političkog uticaja, ali i ukupno pravosuđe", saopštila je saradnica na programima u CGO-u Tamara Milaš.

To, kako je kazala, potvrđuju dosadašnji postupci procesuiranja ovog i svih ostalih ratnih zločina u Crnoj Gori.

"CGO je mnogo puta ukazivao na nedopustive greške i postupanja tužilaštva i sudstva, što je i rezultiralo neizvedenim optužnicama za ratne zločine sa najčešće neutvrđenom krivicom optuženih i sudskim presudama koje su dodatno viktimizirali žrtve. Do sada niko u crnogorskom pravosuđu nije podnio odgovornost zbog takvog učinka, a ova pitanja su se ponovo našla i u fokusu Evropske komisije, u okviru njenog posljednjeg Izvještaja o napretku Crne Gore", istakla je Milaš. 

Iz CGO-a podsjećaju da ratni zločini ne zastarijevaju, i da će istina o motivima, karakteru i posljedicama ovog zločina, kao i odgovornima, morati jednog dana biti otkrivena, a odgovorni procesuirani.

"Upravo stoga je neophodno uspostaviti dodatni mehanizam za utvrđivanje činjenica i zadvoljenje pravde za žrtve, a čija će primjena doprinijeti uspostavljanju vladavine prava i izgradnji neophodnog povjerenja među narodima zemalja bivše Jugoslavije, koje je ozbiljno poljuljano nakon devedesetih godina", smatra ona.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније