Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 06. 2014. 17:42   >>  17:44

CRNA GORA - SRBIJA

Linijski prevoz putnika i dalje u režimu dozvola

U duhu dobrosusjedskih odnosa i interesu prevoznika Crne Gore i Republike Srbije koji pružaju usluge putničkog prevoza, na sastanku delegacija dvije zemlje, postignut je dogovor da se linijski prevoz i dalje obavlja u režimu dozvola, kao i da se u potpunosti ispoštuje načelo reciprociteta, saopšteno je iz Ministartsva saobraćaja.

Iz Ministarstva ističu da će na taj način domaći prevoznici biti biti ravnopravni partneri, odnosno biće u istom odnosu zastupljeni u obavljanju međunarodnog linijskog prevoza putnika između Crne Gore i Srbije.

Omogućeno je da prevoznici obje države koriste usluge stanica Petrovac i Sutomore, čime će se, kako se navodi, olakšati putovanje i unaprijediti turistička ponuda Crne Gore.

"Takođe, dogovoreno je da se teretni prevoz u bilaterali i tranzitu i ubuduće odvija bez dozvola dok je režim dozvola ostao samo u odnosu na prevoz za i iz trećih država, s tim da će se u najskorije vrijeme razgovarati i o oslobađanju i od ove vrste dozvola", saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Naša delegacija, na čijem čelu je bio samostalni savjetnik za drumski saobraćaj Miroslav Mašić, i delegacija Srbije, koju je predvodila rukovodilac grupe za prevoz putnika i tereta u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Danijela Đikanović, u se saglasile i da je neophodno intenzivirati rad nadležnih inspekcijskih službi i sankcionisati nelegalan prevoz putnika i tereta.

"Zbog toga je dogovoren zajednički rad inspekcija za drumski saobraćaj dviju država. U narednom periodu biće sprovedene zajedničke inspekcijske kontrole sa ciljem suzbijanja nelegalnog prevoza putnika koji obavljaju fizička lica putničkim vozilima i koji je naročito izražen na relaciji sjever Crne Gore-Beograd", navodi se u saopštenju.

Svi navedeni predlozi i njihova rješenja sadržana su u Protokolu koji su potpisali šefovi delegacija i isti će biti upućen nadležnim državnim organima na upoznavanje.

 

Francuzima predstavljena vizija razvoja aerodroma

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović razgovarao je sa delegacijom Francuske, na čelu sa specijalnim predstavnikom Ministarstva vanjskih poslova te zemlje za Zapadni Balkan, nadležnim za oblast ekonomske diplomatije, Alan Rišardom,a fokus razgovora bio je na stanju u vazdušnom saobraćaju, tj. vizija razvoja crnogorskih aerodroma, saopšteno je iz Ministartsva saobraćaja.

 

Cilje posjete delegacije iz Francuske Crnoj Gori sagledavanje mogućnosti za poboljšanje ekonomske saradnje između dvije zemlje, a susretu sa Brajovićem prisustvovala je i ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, Veronik Brimo.

Brajović je goste upoznao sa Master planom razvoja aerodroma do 2030, naglasivši da je to jedno od privrednih društava u državnom vlasništvu koje uspješno posluje i ima jasnu viziju daljeg unaprjeđenja svojih kapaciteta.

"Analiza Master plana, kao i brži rast broja putnika koje opslužuje tivatski aerodrom, pokazali su potrebu da prioritet bude izgradnja terminalne zgrade i rekonstrukcija i modernizacija manevarskih površina na ovom aerodromu. Što se tiče aerodroma u Podgorici, procjene su da trenutni kapaciteti zadovoljavaju potrebe, a da je neophodna rekonstrukcija i modernizacija manevarskih površina, tj. piste", ističe se u saopštenju.

Takođe, naš ministar je izrazio spremnost Vlade Crne Gore za saradnju sa privrednim partnerima po principu privatno-javnih partnerstava ili koncesija, u dijelu prateće aerodromske infrastrukture, npr. cargo terminal, aerodromski hotel i slično.

Interesovanje je izraženo i u domenu ulaganja u putnu infrastrukturu, uzimajući u obzir i realizaciju projekata izgradnje autoputa Bar – Boljare.

Projekat realizacije kapitalnog projekta, autoputa Bar – Boljare (prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo), po riječima ministra teče predviđenom dinamikom.

"Od kineske EXIM banke očekujemo konkretizovanje Ugovora o finansiranju, nakon čega će sve biti spremno za skupštinsku proceduru i konačno, početak radova", kazali su iz Ministarstva.

Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Francuske Alan Rišard, zaključio je da je u ovoj fazi priključivanja Crne Gore Evropskoj Uniji njegova zemlja spremna da sarađuje, kako na ekspertskom nivou u dijelu konsultacija, sugestija ili tehničke pomoći, tako i u dijelu snaženja ekonomske saradnje dvije zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније