Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 06. 2014. 19:23 >> 19:24

DOK SE ČEKA RJEŠENJE

CG u posmatračkoj misiji u Ukrajni

Ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić razgovarala je sa potpukovnikom Robertom Golijem koji je učestvovao u posmatračkoj misiji u Ukrajni u multinacionalnom inspekcijskom timu u periodu od 29. maja do 06. juna 2014 godine. Tim su predvodile SAD u skladu sa Bečkim dokumentom 2011. a činili su ga predstavnici Crne Gore, Litvanije, Slovenije, Švedske. Ovo je prvi put da je Crna Gora uzela učešće u misiji ove vrste koja se sprovodi u krznim uslovima.

Potpukovnik Goli informisao je ministra o trenutnoj situaciji u Ukrajni, kao i o realizaciji same misiji,a posebno je istakao značaj saradnje sa zemljama partnerima.

Uz podršku Agencje za kontrolu naoružanja Ukrajne realizovana je inspekcija specifičnog područja, koje je obuhvatalo skoro cjelokupnu teritoriju Ukrajne, a obiđeno je sedam oblasti, deset naseljenih mjesta i trinaest vojnih formacija i jedinica. Cjelokupna aktivnost je medijski propraćena od strane nacionalnih i oblasnih medijskih organizacija.

Ukrajina je pokazala veoma visok stepen spremnosti za saradnju i na veoma otvoren i transparentan način prezentovala trenutnu situaciju, aktivnosti i mjere koje je preduzela na stabilizaciji stanja u zemlji  i rješavanju novonastalih problema. Ovim su od strane Ukrajne ispunjeni svi uslovi dati Bečkim dokumentom i pokazana je odlučnost da se uz podršku zemalja OBES nađe rješenje za stabilizaciju stanja.

U dosadašnjem periodu, počev od eskalacije situacije u Ukrajni i poziva Ukrajnskih vlasti realizovano je devet posmatračkih misija u kojima je učešće uzelo 32 zemlje sa ukupno 77 članova. Samim učešćem u ovoj misiji Crna Gora je dala aktivan doprinos u saradnji sa partnerskim zemljama u cilju sagledavanja situacije na terenu i davanja podrške izgradnji povjerenja,bezbjednosti i nalaženju mirnog stanja za nastalu situaciju u Ukrajni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније