Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 06. 2014. 17:07 >> 17:09
8

BORCI TRAŽE

Zakonom rehabilitovati golootočke žrtve

Udruženje boraca Narodnooslobodilačkog rata (UBNOR-a) i antifašista Nikšića pozvalo je državne organe da zakonom rehabilituju žrtve Golog otoka, na kome je, kako su kazali, bez krivice robijao znatan broj uglednih revolucionara i građana Crne Gore.

Na omažu organizovanom povodom posthumne rehabilitacije potpukovnika Gaša Blagojeva Markovića iz Nikšića ukazano je da su prvo Slovenija, a potom i Hrvatska i Srbija usvojile takav zakon.

Marković je bio komandant Desete crnogorske proleterske brigade, prvi poratni načelnik vojnog područja za Crnu Goru i Boku, nosilac Partizanske spomenice i drugih odlikovanja, a za sve to, kako je istaknuto, “nagrađen je robijom na Golom otoku na kome je proveo pet godina”.

Na zahtjev njegove kćerke, Markovića je u decembru prošle godine Viši sud u Zrenjaninu rehabilitovao, proglasio neosuđivanim, a proces pred Vojnim sudom u Beogradu okarakterisao kao montiran.

U presudi je obrazloženo da su tim spornim procesom “povrijeđena načela pravne države, kao i prava i slobode iznošenja različitog mišljenja od partijske politike i vrha države”.

Predsjednik UBNOR-a Nikšića Slobodan Mirjačić ocijenio je da takva presuda predstavlja “vid rehabilitacije svih brojnih golootočkih mučenika kojih je u Nikšiću i Crnoj Gori bilo na pretek”.

“Skupština Crne Gore donijela je 1992.godine Deklaraciju kojom se osuđuje svaka zloupotreba vlasti i suspendovanje slobode političkog izražavanja, osobito svirep, ponižavajući i nehuman tretman kojim su od strane vlasti i pojedinaca u prošlosti podvrgavani politički neistomišljenici”, podsjetio je Mirjačić.

Prema njegovim riječima, primjerom suda u Zrenjaninu trebali bi poći i nadležne institucije u Crnoj Gori i u potpunosti rehabilitovati nevine žrtve Golog otoka.

I univerzitetski profesor Slobodan Radonjić zapitao je zašto čekaju na donošenje neophodnih zakonskih rješenja Ministarstvo pravde Vlade Crne Gore i šta radi Nevladina organizacija Goli otok.

„Danas, kada su nam usta svima puna demokratije, moj um ne može da povjeruje niti prihvati činjenicu da držvljani Crne Gore, odnosno njihovi nasljednici, moraju da traže i dobijaju rehabilitacione satisfakcije za svoje i sebe u nekim drugim državama, jer ne mogu ostvariti u sopstvenoj domovini“, kazao je Radonjić.

Zapitao je ima li još u Crnoj Gori „tajnih dosijea u nekim bezbjedonosnim odjeljenjima za nepopravljive neprijatelje naroda“, obzirom da od Zakona o rehabilitaciji nema ni pomena.

„Postoje li tajni dosijei i za nasljednike odavno preminulih Golootočana i do kada će se ovdje tako naopako postupati“, upitao je Radonjić.

Kazujući sjećanja svog oca Jova Radonjića, moračkog učitelja, osnivača brojnih škola i revolucionara, istakao je da se pričalo o čojstvu i herojstvu Gaša Markovića i u ratu i na Golom otoku, gdje su ga isljednici zvali ”nepopravljiva banda”.

“Gašo Marković u svim vremenima i situacijama bio je i ostao čovjek, koji je mogao da izdrži ono što je malo ko drugi mogao podnijeti. Čovjek za sva vremena, na koga treba da budu svi ponosni”, rekao je Radonjić.

I sin Gaša Markovića, profesor Đoko Marković pozvao je nadležne u Crnoj Gori da omoguće satisfakciju nevinim žrtvama i njihovim porodicama.

Govoreći o svom ocu, heroju Sutjeske i Neretve, kazao je da se istorijske činjenice o Golom otoku znaju, ali ne i šta su preživjeli oni čiji su najbliži bili stradalnici tog mučilišta.

Marković je predočio da je i njegova majka sa djecom bila istjerana iz vlastitog stana u Beogradu, jer se nije htjela odreći svog supruga, zbog čega je i sama heroj Golog otoka.

 

Mina

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније