Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 03. 2013. 14:37 >> 14:28

ODLIČNI REZULTATI

Beč: Projekat MONDEM primjer kvalitetne saradnje

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer pozdravio je odlične rezultate Crne Gore u reformi sektora odbrane i bezbjednosti, kao i u realizaciji niza projekata koje Crna Gora sprovodi u saradnji sa OEBS-om i drugim međunarodnim partnerima, posebno MONDEM program. U dosadašnjim fazama, ovaj program se potvrdio kao uspješna priča i Crne Gore i OEBS-a, naglasio je Zanijer u razgovoru sa ministarkom odbrane Milicom Pejanović Đurišić.

Takođe, iskustva i pokazana ekspertiza Crne Gore u ovim oblastima mogu služiti kao model podrške na novim i sličnim projektima, posebno sa Mediteranskim partnerima OEBS-a, zaključio je Zanijer, i dodao da bi na tom planu trebalo definisati moguće modalitete saradnje.

Zanijer je čestitao Crnoj Gori na rezultatima koje je u vrlo kratkom vremenu postigla na svim poljima reformi, što će doprinijeti ostvarivanju strateški postavljenih ciljeva.

Pejanović Đurišić je izrazila zadovoljstvo uspješnom saradnjom u političko-vojnoj dimenziji OEBS-a, posebno u oblasti kontrole naoružanja. Predstavila je ključne reforme i prioritete u sektoru odbrane i bezbjednosti, kao i strateške ciljeve Crne Gore na tom planu.

Pejanović Đurišić se danas obratila učesnicima Foruma OEBS-a za bezbjednosnu saradnju, kojim trenutno predsjedava Lihtenštajn.

Izrazila je zahvalnost članicama OEBS-a koje su doprinijele uspješnoj realizaciji prve dvije faze uništenja viškova naoružanja i municije u okviru Programa MONDEM, uz uvjerenje u nastavak kvalitetne saradnje. Takođe, naglasila je posvećenost Crne Gore daljim reformama, uključujući jačanje civilne kontrole odbrambeno - bezbjednosnog sektora.

Govoreći o MONDEM programu, Pejanović Đurišić je istakla da će Ministarstvo odbrane Crne Gore nastaviti da bude pouzdan partner koji transparentno sarađuje sa svojim međunarodnim partnerima, što može poslužiti kao model zajedničkog djelovanja na sličnim projektima, uspješno promovišući i Crnu Goru i OEBS.

U ovom kontekstu, govorili su i partneri ovog projekta, Šef Misije OEBS-a u Crnoj Gori Lubomir Kopaj i Rastislav Vrbenski, stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori.

Predstavnici država članica OEBS-a su, u diskusiji koja je uslijedila na Forumu, istakli kontinuiranu podršku i doprinos implementaciji MONDEM Programa i pozvali na dalje širenje kluba kontributora MONDEM-a, prepoznajući da je ovaj projekat jedan od najvažnijih i najuspješnijih za regionalnu bezbjednost.

EU je u izjavi, pored ostalog, izrazila zadovoljstvo uspješnom realizacijom MONDEM programa, ukazujući na kvalitet saradnje Vlade Crne Gore, OEBS-a i UNDP-a na terenu. Takođe, istaknuto je da MONDEM i drugi projekti, koji se realizuju u saradnji nacionalnih institucija i međunarodne zajednice, potvrđuju značaj i snagu sveobuhvatnog pristupa bezbjednosti u procesu reformi.

Pored podrške MONDEM programu, svi učesnici u diskusiji su čestitali Crnoj Gori na dosadašnjim uspjesima u reformama, ističući ulogu Crne Gore u regionalnoj stabilnosti i saradnji, saopšteno je iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније