Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

30. 06. 2014. 13:42   >>  13:42

U EVROPI

Najviše se umire od srčanih oboljenja

U Crnoj Gori se najviše umire od bolesti sistema krvotoka, kazao je direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja Mensud Grbović na otvaranju Međunarodne ljetnje škole o kardiovaskularnim bolestima.



Evropski centar za mir Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija (ECPD), u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, organizovao je u Budvi šestu međunarodnu ljetnju školu o kardiovaskularnim bolestima(KVB).

Grbović je kazao da će osnovne teme skupa biti kontrola faktora rizika, prevencija, dijagnostika i tretman kardiovaskularnih bolesti, koje su, kako je objasnio, izuzetno važne i aktuelne, s obzirom na činjenicu da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok obolijevanja i smrti u zemljama Evrope, a i u Crnoj Gori.

„U strukturi umrlih u Crnoj Gori, prema uzroku smrti, grupa oboljenja-bolesti sistema krvotoka na vodećem je mjestu umiranja sa učešćem od oko 59 odsto u 2010. i 2011.godine“, saopštio je Grbović.

Prema njegovim riječima, širom svijeta svake godine umre 17 i po miliona ljudi, a od tog broja 80 odsto u nerazvijenim i zemljama u razvoju.

„Akutni srčani i moždani udar odnose najveći broj života“, upozorio je Grbović.

On je kazao da svake godine u Evropi od KVB umre više od četiri milona stanovnika, ili prosječno pet osoba na hiljadu stanovnika. U zemljama Evropske unije(EU) za 2010, kako je naveo, kardiovaskularni mortalitet iznosio je 42 odsto.

„U zemljama EU u ukupnom mortalitetu za osobe mlađe od 75 godina, od KVB umire 42 odsto žena i 38 odsto muškaraca, dok u Crnoj Gori od KVB umre deset odsto više osoba“, saopštio je Grbović.

On je naveo da prema podacima iz 2009, u Crnoj Gori kod osoba mlađih od 75 godina, od KVB umire 52 odsto žena i 48 odsto muškaraca.

„Visoko učešće kardiovaskularnih i malignih oboljenja u strukturi mortaliteta odslikava prisutno rizično ponašanje u populaciji, kao što je pušenje, alkoholizam, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, ali i dejstvo faktora iz spoljne sredine“, kazao Grbović.

On je rekao da je dokazano da se dvije trećine prijevremenih smrti od nezaraznih bolesti, uključujući i smrtnost od srčanog i moždanog udara, može spriječiti unapređenjem zdravlja i sprječavanjem nastanka bolesti, dok se trećina prijevremene smrtnosti može da se spriječi unapređenjem sistema zdravstvene zaštite.

„Uvodjenje novih tehnologija u dijagnostici i liječenju ukazuju da Crna Gora ne zaostaje za zemljama u regionu kada je tretman kardiovaskularnih bolesnika u pitanju, a usvajanjem brojnih strateških dokumenata i sprovođenjem niza preventivnih aktivnosti nastojimo da doprinesemo smanjenju prevalencije hroničnih nezaraznih bolesti, među kojima prednjače KVB“, kazao je Grbović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније