Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 03. 2013. 22:00 >> 21:51

UNDP

Crna Gora 52. od 187 zemalja po društvenom razvoju

Crna Gora, 52. mjestom na popisu 187 zemalja, nalazi se u grupi zemalja visokog društvenog razvoja, stoji u Izvještaju o društvenom razvoju za 2013. godinu, koje je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Crna Gora se se nalazi ispod većine država članica EU, uključujući Sloveniju (21.), Hrvatsku (47.) ali je ispred Rumunije (56.) i Bugarske (57.), kao i ispred susjeda - Srbije (64.), Makedonije (78.) i BiH (81. mjesto) koje su, takođe u kategoriji visokog društvenog razvoja.

Najviše ocjene na globalnoj listi dobile su Norveška, Australija i SAD, dok su se sukobima ugrožena Demokratska Republika Kongo i sušom pogođeni Niger našli na dnu najnovijeg UNDP-vog indeksa društvenog razvoja.

Izvještaj bilježi pozitivne trendove i ni jedna zemlja nema nižu vrijednost indeksa društvenog razvoja u poređenju sa vrijednostima zabilježenim 2000. godine, ističu u UNDP-iju.

Neke od najvećih zemalja ostvarile su brz napredak, naročito Brazil, Kina, Indija, Indonezija, Južna Afrika i Turska. Međutim, ostvaren je i značajan napredak u manjim ekeonomijama, kao što su Bangladeš, Čile, Gana, Mauricijus, Ruanda, Tajland i Tunis.

Ljestvica društvenog razvoja priprema se na osnovu pretpostavke da društveno blagostanje zavisi od više faktora, a ne isključivo od novca, pa su uz brojčane podatake o dohotku u nju uključene zdravstvene i obrazovne mjere.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније