Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 07. 2014. 10:13 >> 12:06
2

PREMIJER PORUČIO

Mladi da uče da žive sa drugačijima

Premijer Milo Đukanović rekao je da je Crna Gora snažno opredijeljena da kroz proces reformi razvija obrazovni sistem, i da ga usklađuje sa savremenim potrebama i aktuelnim evropskim i drugim iskustvima.

 

 

On je, na otvaranju konferencije „Kvalitetno obrazovanje za bolje škole, učenička postignuća i budućnost“, kazao da je to je ključ progresa našeg društva.

Poručio je da budućnost Crne Gore „u mnogome zavisi od kvaliteta obrazovanja naših građana“.

„Zato je razumljivo da je ovo pitanje u samom fokusu rada Vlade, njenih dugoročnih planova i strateških vizija. Danas moramo stvarati pretpostavke da naš građanin u bliskoj budućnosti posjeduje sva ona znanja, vještine i kompetencije koje će ga činiti konkurentnim građaninom Evrope i razvijenog svijeta“, rekao je premijer.

Naveo je i da je u središtu politike crnogorske Vlade kvalitet obrazovanja.

„To je put da svako dijete i mladu osobu pripremimo za život i rad u svijetu koji se veoma brzo mijenja, u kojem se pojavljuju novi društveni fenomeni, poslovi i tehnologije koji do juče nijesu postojali. U tom kontekstu stalno potenciramo važnost cjeloživotnog učenja, kao neophodne karike na putu dostizanja evropskih standarda“, kazao je Đukanović.

On smatra da dinamičan ekonomski i demokratski razvoj Crne Gore zahtijeva „nove pristupe u procesu obrazovanja“.

„Djeca i mladi treba da nauče kako da žive sa drugima i drugačijima, kako da razvijaju povjerenje, saradnju i miroljubivost, da razumiju i usvajaju nova znanja, i da budu otvoreni za nove, konstruktivne ideje, da budu inovativni i kreativni. I konačno – da njeguju preduzetnički duh koji ljudima obezbjeđuje veću sigurnost i samostalnost“, kazao je premijer.

Đukanović je ocijenio i da spremnost Crne Gore za ulazak u Evropsku uniju zavisi, prije svega, od adekvatnih ljudskih resursa i sposobnosti građana da odgovore na zahtjeve koji nam se postavljaju.

„Čvrsto vjerujem da Crna Gora ima potencijale da stvara ličnosti koje će lakše nalaziti posao, biti samopouzdaniji, sve više oslonjeni na svoje sposobnosti. Kvalitetan obrazovni sistem mora da obezbijedi da svako dijete završi školu i dobije osnovne vještine i kvalifikacije neophodne za 21. vijek. Uvjeren sam da zajedničkim radom i djelovanjem u ovoj oblasti brže možemo ostvarivati sve zahtjevnije razvojne ciljeve na nacionalnim, regionalnim i širim nivoima“, poručio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније