Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

09. 07. 2014. 13:35 >> 13:35
1

U NIKŠIĆU

Uništeno tonu i po lakog naoružanja

U pogonu Instituta za crnu metalurgiju u Nikšiću uništeno je 1.489 komada malog i lakog oružja, a tu akciju Crna Gora realizuje sa UNDP i OEBS-om kao regionalnu inicijativu na razoružanju i kontroli naoružanja.



Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević kazao je da se takvin i sličnim akcijama doprinosi misiji smanjenja malog i lakog naoružanja i podiže svijest građana na unaprjeđenju opšte bezbjednosti.

„Aktivnosti na uništavanju naoružanja finansira Evropska Unija shodno odluci iz decembra 2013.godine. Uništeno naoružanje rezultat je rada tokom nekoliko godina MUP-a, Uprave policije, tužilaštava, sudova, čijim pravosnažnim odlukama je oduzeto oružje, koje je bilo predmet razlišitih krivičnih djela“„ kazao je Konjević.

On je najavio da Crna Gora zajedno sa partnerima priprema novi Zakon o oružju kojim treba da obnovi aktivnosti započete sa UNDP-om još 2002. godine.

„Izrada Zakona je u završnoj fazi i uskoro će Vlada utvrditi predlog njegovog teksta, a već u trećem kvartalu godine bi trebao biti usvojen u Skupštini. Namjera je da sve one koji imaju nelegalno naoružanje ponovo motivišemo da ga vrate uzakonom predviđenom roku, bez bilo kakve prekršajne ili krivične odgovornosti“, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, novim Zakonom biće precizno, još strožije i konkretnije, u skladu sa standardima, definisano ko može da ima legalno oružje.

Predstavnik UNDP u Crnoj Gori i stalni koordinator sistema UN Rastislav Vrbenski kazao je da će akcija povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja istovremeno biti sprovedena u Crnoj Gori, Albaniji, BIH, Kosovu i Makedoniji, čime se „pokazuje koliko je region napredovao u prevazilaženju turbulentne prošlosti“.

 


„UNDP i Centar za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi(SEESAC) podržale su i koordinisale aktivnsoti na uništavanju skoro 300 hiljada komada lakog i malokalibarskog oružja u zemljama Zapadnog Balkana, uključijući više od sedam hiljada komada uništenog u Crnoj Gori od 2002.do danas“, saopštio je Vrbenski.

Prema njegovim riječima, Crna Gora, doprinoseći rješavanju ovog regionalnog problema, usvojila je u julu prošle godine Strategiju i Akcioni plan za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja, koji su predstavljeni u Beču na OEBS-ovom Forumu za bezbjednosnu saradnju u martu 2014.godine.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Valdemar Figaj kazao je da je i njihov prioritet uništavanje oružja i da će uložiti mnogo napora da Crna Gora istraje u toj akciji.

„I Startegija za kontrolu oružja, koju smo pomno proučavali, u potpunosti je skladu sa našim principima. Očekujem da će kampanja biti izuzetno uspješna tokom koje će se prikupiti mnogo komada nelegalnog oružja„, rekao je Figaj.

Sredstva za uništavanje oružja obezbijedila je Evropska Unija u okviru Strategije za borbu protiv nelegalnog nagomilavanja i trgovine lakim i malokalibarskim oružjem i municijom na osnovu odluke iz decembra 2013.godine, a kroz program Podrške aktivnostima UNDP/SEESAC na razoružanju i kontroli oružja u Jugositočnoj Evropi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније