Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 03. 2013. 12:45   >>  12:39 1

Džomić: Upravni sud ponovo poništio rješenje MUP-a

Upravni sud ponovo je poništio rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kojim se koordinatoru Mitropolije crnogorsko-primorske Veliboru Džomiću odbija zahtjev za odobrenje privremenog boravka u Crnoj Goru, po osnovu spajanja porodice.

Džomić je saopštio da je u obrazloženju presude, sud naveo da MUP u rješenju nije naveo valjane i jasne razloge zbog kojih je odbijen njegov zahtjev.

“Sud je konstatovao da je MUP samo citirao zakonske odredbe, ali da one nijesu dovedene u vezu sa činjeničnim stanjem koje bi sud mogao provjeriti. MUP je samo naveo nekakav akt sa oznakom ”povjerljivo”, a u postupku mi kao stranci nije omogućio da se izjasnim o tome”, navodi se u izjavi Džomića dostavljenoj agenciji MINA.

On je kazao da se prema ocjeni suda, MUP u rješenju nije izjasnio o činjenici da u Crnoj Gori sa porodicom boravi više od 18 godina, i da je konstatovao da protiv njega nikada nije vođen bilo kakav postupak zbog ugrožavanja nacionalne bezbjednosti.

“MUP se nije izjasnio ni o mom pravu na spajanje porodice što je od posebnog značaja imajući u vidu pravo na porodični život shodno članu 8. Evropske konvencije o zaštiti osnovnih prava i ljudskih sloboda”, rekao je Džomić.

On je ocijenio da je sud iz tih razloga usvojio njegovu tužbu, poništio rješenje MUP-a i naložio ponavljanje postupka.

Džomić smatra da ova presuda Upravnog suda, kao i prethodna iz aprila 2012. godine, samo potvrđuju stravičnu nezakonitost i zloupotrebu MUP-a od tadašnjeg ministra Ivana Brajovića i njegovih, kako je naveo, poslušnika iz Područne jedinici policije u Podgorici.

On smatra da se radi o klasičnom pokušaju progona uz lijepljenje etiketa građanima koje u Crnoj Gori nijesu viđene od 1948. godine i rezolucije Informbiroa.

Džomić je rekao da od ministra Raška Konjevića očekuje da obrati pažnju na njegov slučaj, “i da naloži svojim činovnicima da ponovljeni postupak vode u skladu sa zakonom”.

“Nadam se da je Konjeviću nakon ove presude jasno da MUP mora da rješava po zakonu i da bude servis građana, a ne poprište nezakonitih progona i partijska prćija u koju ga je pretvorio njegov prethodnik”, kazao je Džomić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније