Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 03. 2013. 16:10 >> 16:33

MEDIJSKI SAVJET

Kodeks dopuniti pravilima za onlajn medije

Medijski savjet za samoregulaciju zaključio da je aktuelni Kodeks novinara neophodno upotpuniti pravilima koja bi se odnosila i na onlajn medije, jer je aktuelni Kodeks usvojen prije ekspanzije publikacija na web-u i informativnih portala.

To tijelo je, u periodu od 1. decembra prošle godine do 1. marta ove godine, primjetilo neprofesionalan odnos uredništva posmatranih onlajn medija. Ipak zapaženo je i manje komentara, napisanih jezikom, koji nije za javnost.

„Tokom analizirana tri mjeseca, u kršenju profesionalnih kodeksa prednjačio je portal „Vijesti“, koji je - posebno u prvoj polovini posmatranog perioda - češće objavljivao sporne komentare. Najčešća ogrješenja o profesionalne principe zabilježena su objavljivanjem komentara koji su bili vrijeđanje ličnosti uz upotrebu ponekad čak i uličarskog žargona i najobičnijih psovki. Zabilježeno je i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, te vrijeđanje pripadnika LGBT populacije.'' kazao je član MMS-a Miodrag Bubreško.

Iako uredništvo portala „Vijesti“ briše nedolične komentare, ne postoji dosljednost u tome, a i ta akcija dolazi sa zakašnjenjem. Redakcija je, kažu u MMS-u, uvijek odgovorna kako za svoje tektove i tekstove koje prenese, tako i za objavljene komentare čitalaca, odnosno za čitav objavljen sadržaj.

U Izvještaju MSS navodi i primjere govora mržnje i uvrede, koji su se mogli naći u Dnevnom listu „Vijesti“, u kolumni „Lovac na zmajeve“ autora Željka Ivanovića, kao i u dnevnom listu „DAN“ u rubrici Pisma.

U kolumni „Lovac na zmajeve“, prema mišljenju MSS, autor Željko Ivanović je objavio „lične kvalifikacije neprikladne javnom jeziku“.

U rubrici Pisma, „DAN“ je objavio pismo pod naslovom „Uzbičili, koje potpisuje izvjesni Boro Vuksanović, i nadnaslovom „Nije problem smak svijeta, nego što osta crkva na Rumiji“.

Iz MMS-a navode da „u jednoj od smjernica za načelo 3, koje govori o pismima uredniku, stoji: pisma uredniku su, po formi i sadržaju, pogodna da pruže čitaocima slušaocima/gledaocima mogućnost da izraze vlastito mišljenje i tako učestvuju u procesu kreiranja javnog mnjenja. Dužnost je medija da pri objavljivanju tih pisama vode računa da njihov sadržaj ni na koji način ne bude u suprotnosti sa novinarskim kodeksom“.

Kada su u pitanju demantiji, članica MSS-a Gordana Borović naglasila je da je „Medijski savjet za samoregulaciju u više navrata uočio praksu da se demanti za informaciju objavljenu u jednom dnevnom listu, objavljuju u drugom“.

Predsjednik Medijskog savjeta za samoregulaciju, Ranko Vujović je saopštio da je od danas u funkciji i veb sajt MSS-a medijskisavjet.me, a sve žalbe se mogu poslati putem elektronske pošte na adresu zalba@medijskisavjet.me.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније