Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 07. 2014. 11:09 >> 11:09

VUJAČIĆ OCIJENILA

Bolji uslovi u Komanskom mostu

Uslovi boravka korisnika usluga u Komanskom mostu su poboljšani, kad je riječ o ljudskim resursima i tehničkoj opremljenosti ustanove, navodi se u komentarima Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore na Drugi polugodišnji Izvještaj Vlade o primjeni Akcionog plana za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava.

 

 

Međutim, kako je saopšteno, treba raditi na sprovođenju Plana transformacije ove ustanove o čijoj realizaciji se ne može jasno zaključiti iz Izvještaja Vlade.

„Posebno je problematično to što u dijelu usluga ne postoje jasni i precizni statistički podaci o broju korisnika usluga, već se usluge i korisnici navode zbirno. Osim što nema podataka o broju obuhvaćenih osoba sa intelektualnim invaliditetom za mjeru koja to predviđa, nema posebno ni podataka generalno o broju osoba s invaliditetom nego se navode zbirni podaci za sve usluge u zajednici, među kojima su i usluge za ove osobe“, saopštila je izvršna direktorka UMHCG Marina Vujačić.

Tako se, kako navodi, u tom dijelu ističu i usluge sos telefona, skloništa za žrtve nasilja, usluge rehabilitacije i resocijalizacije korisnika psihoaktivnih substanci.

„Čiji korisnici su rijetko i osobe s invaliditetom, ne zbog toga što ne spadaju u ove grupe, nego zbog toga što nijesu osnažene i rijetko se usuđuju da koriste ove vrste usluga i zaštite. Takođe, naglašavamo da još uvijek nijesu stvorene mogućnosti za pružanje usluga, iz oblasti socijalne i dječije zaštite, koje treba da podrži Ministarstvo rada i socijalnog staranja iako je Zakon usvojen u junu 2013. godine, što i dalje dovodi do neodživosti usluga koje pružaju NVO kao i do njihovog diskontinuiteta“, kazala je Vujačić.

Evidentan je i napredak kada je u pitanju sprovođenje edukacija u oblasti zabrane diskriminacije, ali nedostaje i dalje adekvatna sudska zaštita žrtava diskriminacije kao i jačanje ljudskih kapaciteta u institucijama koje se bave zaštitom od diskriminacije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније