Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 07. 2014. 13:32 >> 13:35
1

ODGOVOR

Piperović: Bruka nad brukama

Advokat Zoran Piperović kazao je danas da presuda podgoričkog Višeg suda okrivljenima u slučaju Zavala nije bruka, kako je ranije rekao, nego “bruka nad brukama”.

On je reagovao na saopštenje savjetnice za odnose sa javnošću Višeg suda Aide Muzurović da je neprimjerena ranija izjava Piperovića da je presuda u ovom slučaju bruka i nesretna i da nije u skladu sa Kodeksom profesionalne etike advokata i mišljenjem konsultativnog Savjeta evropskih sudija o odnosima između sudija i advokata.

U današnjem regovanju Piperović kaže da je pogriješio. “Ovo nije bruka. Ovo je bruka nad brukama. Velika je”, kaže Piperović u reagovanju dostavljenom agencije MINA.

On je naglasio da ga ni malo nije briga za “mišljenjem broj16 konsultativnog Savjeta evropskih sudija”.

“Može da bude i broj 17. ili 17 i 25. Baš me briga. Obrati pažnju zašto je bruka: u optužnici pod tačkom B, Rajku Kuljači se stavlja na teret krivično djelo zloupotrebe službenog položaja koje tužilac opisuje tako što poentira na kraju dispozitiva, “omogućio da počnu da grade bez odobrenja i da i dalje grade”, navodi Piperović.

Misli, kaže on, na “Zavalu Invest” i vile na Zavali. “Zamislite trajni glagol. Koji traje od kraja decembra 2008. Kako stoji u dispozitivu optužnice, pa sve do maja 2014 kada se sudilo”.

“I još kad zamisliš da je 26. novembra 2008. godine Ministarstvo prostora izdalo toj firmi da gradi na Zavali. Ili kako me ispravi sudija valentina Pavličić da je odobrenje izdato 18.decembra 2008 godine, a optuženom se za to sudi 2014 godine, onda vidiš razmjere bruke”, navodi Piperović.

On je upitao da li je to bruka ili zastiđe?

“Ovo zato što kod ovog krivičnog djela, to zna svaki student, posledica mora da bude realna u stvarnom životu. Šta je ovdje posledica? Na osnovu čega grade šest godina vile? Za čim odgovara Kuljača?”, upitao je Piperović.

U pravnom poretku, kaže on, imamo odobrenje za izgradnju već šest godina. “A u optužnici imamo tih šest godina inkriminacije za Kuljaču. Je li bruka ili nije bruka, gospođo Muzurović”, kaže Piperović.

On navodi da mu je smiješno kad se sjeti nečeg što se zove Mišljenje broj16.

“Posebno kada se sjetim da u optužnici piše, a sud prihvata da je Kuljača zloupotrijebio službeni položaj kao predsjednik koordinacionog tijela za praćenje divlje gradnje. Je li to tijelo organ države sa javnim ovlašćenjima? Jesu li članovi tog tijela službena lica? Donose li odluke kojim se uređuju prava i obaveze”, kaže Piperović.

“A ovamo pet godina zatvora. U tačci A dispozitiva još niko nije pitao optužene inžinjere koji su sačinili sporni izvještaj, da li su znali za čim će taj izvještaj da posluži Kuljači i Draganu Maroviću. I to je trik pitanje. Niko ih ništa nije pitao za to”, kaže Piperović.

Prema njegovim riječima, o tome nije bilo riječi na pretresu.

“A valjda znate da pomagač mora da ima jedinstveni umišljaj sa izvršiocem. Kako bez tog utvrđenja osta u pravnom životu za sada ovakva optužnica, koju pravno oživje ovakva presuda. Za ovu moju tvrdnju ne moraš da pitaš ni pripravnika. I nemoj da se ljutiš što sam siguran da će da se ukine ova presuda”, navodi Piperović.

On je upozorio da ako se to ne desi treba zaključati zgradu u Njegoševoj 10.

“A onda bi ti mogla sa novim saopštenjem da se pozoveš, na Bog zna kakva sve mišljenja i članove konvencija autoriteta i nepristrasnosti pravosuđa. Za koje ne dajem ni pet prebijenih para. Jer je u pitanju moj razum i Vaše neznanje. Pa makar tražili od Komore da me izbrišu sa spiska advokata”, kaže Piperović, reagujući na saopštenje Muzurović.

Advokat je poručio Muzurović da se više ne potpisuje umjesto onih koji su je gurnuli da se oglasi.

“Nijesi autonomna. Poslušala si šefa i Vrhovnu šeficu pa si se potpisala ispod njihovog nerazumljivog i nepismenog saopštenja”, kazao je Piperović.

 

Mina

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније