Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 07. 2014. 22:08 >> 22:11
3

DIREKTOR POLICIJE

U CG registrovana 234 kamataša

U Crnoj Gori su registrovane 234 osobe koje se bave zelenašenjem, saopštio je direktor Uprave policije, Slavko Stojanović. On je danas prisustvovao sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj je raspravljano o Izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova za prošlu godinu.

Stojanović je, komentarišući konstataciju predsjednika Odbora Mevludina Nuhodžića, da u Izvještaju nijesu tretirana krivična djela zelenašenje i iznuda, rekao da je u okviru Uprave formiran projekat Duga čiji je cilj da se registruju osobe u Crnoj Gori, prvenstveno pripadnici lista kriminalnih grupa, koje su povezane sa zelenašenjem i koje se bave tom kriminalnom aktivnošću.

»Trenutno, prema zadnjim operativnim istraživanjima, u Crnoj Gori registrovane su 234 osobe koje se bave aktivnostima zelenašenja. Od navedenog broja, 16 odsto su pripadnici različitih kriminalnih grupa, dok se ostatak bavi samostalno«, kazao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, kao zalog za pozajmljeni novac uzimaju se vozila ili nekretnine, dok se u manjem broju slučajeva preuzimaju poslovni prostori koji već posluju. 

»Najčešća kamatna stopa iznosi deset odsto mjesečno«, dodao je Stojanović. 

Najveći broj pitanja članovi Odbora postavili su ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević pitao je Konjevića ko policiju sprječava da otkrije korupciju i šta je Unutrašnja kontrola Uprave policije uradila po tom pitanju.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Velizar Kaluđerović pitao je Konjevića da li je preuzimao bilo kakve radnje da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti onih koji su zaključili ugovor o kupovini kampa na Zlatici.

On je pitao i da li je za još nekoga utvrđena odgovornost nalazom Unutrašnje kontrole povodom slučaja kampa na Zlatici, sem što je razriješen starješina Specijalne antiterorističke jedinice.

Predraga Bulatovića iz DF-a zanimalo je šta je novo u funkcionisanju rada Ministarstva, nakon nove organizacije, osim što, kako je naveo, Socijaldemokratska partija ima veću kontrolu.

On je pitao i šta je novo donijela Unutrašnja kontrola i dokle se stiglo sa sistemom za elektronsku identifikaciju birača.

Snežanu Jonicu iz SNP-a zanimalo je kakvi su efekti zakonske obaveze koja se primjenje na imovinske kartone policijskih službenika. 

Ona je konstatovala da je broj teških krađa u porastu i upitala šta će MUP preduzeti povodom toga.

Poslanik Demokratske partije socijalista Obrad Stanišić ocijenio je da je Izvještaj urađen sistematično i temeljno i pitao je Konjevića šta je urađeno na planu privrednog kriminala.

Poslanika DF-a Andriju Mandića zanimalo je da li je Konjević zadovoljan radom Unutrašnje kontrole.

Konjević je rekao da će se Ministarstvo potruditi svim silama da obavezu, koja im je definisana do 1.novembra o preuzimaju nadležnosti za vođenje biračkog spiska, odradi.

»Vlada je obezbijedila sredstva u tom djelu za tekuću godinu, napravljen je programski zadatak«, naveo je Konjević.

On je, govoreći o privrednom kriminalu, kazao da u tom segmentu rada Uprave policije može još da se napreduje.

Konjević je rekao da je do sada za 20 policajaca Unutrašnja kontrola preduzimala mjere i radnje u djelu onoga što su oni pisali u imovinske kartone.

»U tri ili četiri ova slučaja Unutrašnja kontrola ostvaruje komunikaciju sa nadležnim tužiocima i vjerujem da ćemo u tom dijelu imati određenih pomaka«, naveo je Konjević, dodajući da je jedan slučaj ponovo kod Etičkog odbora.

Govoreći o ugovoru o Kampu na Zlatici, Konjević je rekao da je u Vrhovno državnom tužilaštvu formiran predmet i da to nije pitanje u njegovoj nadležnosti.

On je kazao da su, osim što je razriješen starješina Specijalne antiterorističke jedinice, mjere sprovedene prema onima za koje se može dokazati da su prekršili zakone o državnim službenicima i namještenicima i o unutrašnjim poslovima.

Članovi Odbora se danas nijesu izjašnjavali o Izvještaju, već će to, kako je saopšteno, uraditi u septembru.

 

MINA

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније