Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 07. 2014. 19:31 >> 20:06

MINISTAR ŽUGIĆ

Razmatraće zahtjev za povećanje zarada

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da je sa aspekta pozitivnih trendova u fiskalnoj i makroekonomskoj sferi, realno očekivati veoma skoru budžetsku ravnotežu, koja će značiti prostor za razmatranje zahtjeva za povećanjem zarada.

Žugić se sa saradnicima sastao danas sa generalnim sekretarima Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata Crne Gore, Srđom Kekovićem i Markom Nikčevićem. Sastanku su prisustvovali i predstavnici sindikata prosvjete i uprave i pravosuđa, Zvonko Pavićević i Duško Zarubica.


Radničke organizacije traže povećanje plata a za svoj zahtjev, pozivaju se na Sporazum o politici zarada u javnom sektoru, kojim je prije tri godine definisano, da, ukoliko bruto društveni proizvod bude rastao 3,5 odsto.

"Akcenat u razgovorima stavljen je na definisanje prioritetnih principa djelovanja radnog tima zaduženog za suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada, a kojeg čine predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave, Uprave za inspekcijske poslove, kao i obje sindikalne centrale“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako su kazali, dogovoreno je da Radni tim sa aktivnostima počne već sjutra, i da u kontinuitetu i efikasno kontroliše i najstrože sankcioniše sve one koji krše osnovna prava iz radnog odnosa. 

„Radni tim je u obavezi da priprema izvještaje, kroz koje će blagovremeno i redovno informisati Komisiju za suzbijanje sive ekonomije o postignutim efektima svoga djelovanja, kako bi se ovom pitanju posvetila puna pažnja“, piše u saopštenju.

Žugić je istakao da tim, kao i Komisija, mora svoj rad bazirati na principima neselektivnosti i pune transparentnosti, te da će svi oni koji krše prava iz radnih odnosa biti najstrožije sankcionisani.

Na sastanku je dogovoreno da se rad na usaglašavanju teksta Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru nastavi u okviru posebne Radne grupe, koju čine predstavnici Vlade i sindikata, i da će, po koncipiranju teksta Zakona, isti biti upućen Socijalnom savjetu, a potom Vladi, na razmatranje i usvajanje.

Žugić je istakao da je, sa aspekta pozitivnih trendova u fiskalnoj i makroekonomskoj sferi, realno očekivati veoma skoru budžetsku ravnotežu, koja će značiti prostor za razmatranje zahtjeva za povećanjem zarada. 

„Usaglašen je stav da pitanje politike zarada mora biti u fokusu svih resornih ministrarstava, s obzirom na činjenicu da budžetski potrošači kreiraju politike u resoru za koji su zaduženi i usklađuju obim prava koja proizilaze iz propisa sa raspoloživim budžetskim sredstvima, dok je Ministarstvo finansija organ koji ima servisnu ulogu u ukupnom prosecu budžetiranja Države i obavezu da budžetske korisnike upozna sa ograničenjima i fiskalnim pravilima koje definiše važeća regulativa“, kaže se u saopštenju. 

Dogovoreno je održavanje sastanka predstavnika resornih ministarstava, sindikata i Ministarstva finansija.

 

MINA

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније