Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 07. 2014. 08:50 >> 08:50

U KOTORU

Premijer otvara rekonstruisanu crkvu

Predsjednik Vlade Milo Đukanović boraviće danas u Kotoru, gdje će razgovarati sa predsjednicom opštine Marijom Majom Ćatović i sa lokalnim rukovodstvom, a govoriće i na svečanosti koja će biti priređena povodom otvaranja rekonstruisane Crkve Svetog Pavla u Starom gradu, saopštio je Vladin Biro za odnose sa javnošću.

Svečano otvaranje rekonstruisane crkve Svetog Pavla planirano je za 19 sati i 30 minuta.

Prema riječima arhitektice-konzervatorke Katarine Nikolić biće to veoma zanimljiv ambijent i za Kotorane i za goste.

„Polivalentna sala je svakako prostor koji Kotoru nedostaje, a u kojem će moći da se organizuju različite vrste događaja i skupova, poput književnih večeri, koncerata, izložbi", kazala je Nikolić za Radio Kotor.

Ona navodi da je proces istraživanja u završnoj fazi bio veoma ozbiljan i zanimljiv.

„Koliko god da smo mislili da je sve već poznato, kod ovakvih objekata uvijek nailazimo na neke neobične nalaze. Tako su unutar velike crkve iz 16. vijeka koju danas poznajemo, pronađeni sačuvani temelji male crkve iz 13. vijeka. Zahvaljujući tome danas znamo njen tačan položaj, dimenzije, konstrukciju, a tu su i ostaci pilastara. Sačuvano je i nekoliko grobnica unutar poda, zatim i originalni pod crkve iz 13. vijeka u formi šah polja od đuričkih ploča ružičaste i bijele boje kao i djelovi apside", rekla je Nikolić i dodala da su tokom istraživanja pronađene i četiri isposnice.

„Pretpostavlja se da je u jednoj od njih provela svoj život Blažena Ozana", kaže Nikolić.

Ona ističe i da su sačuvani djelove fasade crkve iz 13. Vijeka.

„Tu su i desni krak ulaznog stepeništa, kao i prostor ispod stepeništa – arkosolijum , u kojem se nalazi sarkofag, a iznad njega ostaci freske sa prikazom Svetog Pavla. Takođe, sačuvana je i ploča sa uklesanim ktitorskim natpisom", kaže Nikolić.

Ona je navela da će dio poda velike crkve biti u staklu, te da će kroz pomenuto staklo moći da se vide svi sačuvani nalazi .

„Iz istorijskih zapisa znamo da su crkvu Svetog Pavla 1263. godine podigli kotorski plemić Pavle Bari i njegova supruga Dobra, a potom su odlučili da je zajedno sa svojom kućom poklone dominikancima", podsjetila je Nikolić.

Podsjetimo, radove na drugoj fazi restauracije crkve Svetog Pavla izvodilo je preduzeće „Koto DSD" iz Bara, a vrijednost je oko 490 hiljada eura. Investitor je Direkcija za uređenje i izgradnju, odnosno Opština Kotor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније