Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 07. 2014. 20:40 >> 20:40

VUČINOVIĆ NA ČELU

Imenovan Savjet za razvoj NVO

Vlada je na današnjoj sjednici imenovala Savjet za razvoj nevladinih organizacija, čija predsjednica će biti ministarka bez portfelja Marija Vučinović.

Kako je saopšteno nakon sjednice, imenovanju Savjeta prethodilo je donošenje Odluke o njegovom obrazovanju u martu ove godine, kojom su definisani sastav, mandat i zadaci Savjeta.

Određeno je da Savjet ima predsjednika koji je predstvanik Vlade i 22 člana, od kojih 11 predstavnika Vlade i isto toliko predstavnika NVO, koje imenuje Vlada na period od četiri godine, prenosi agencija Mina.

Osnovni zadatak Savjeta je da prati primjenu Strategije razvoja nevladinih organizacija u Crnoj Gori s Akcionim planom za njenu implementaciju za period 2014-2016. godine, kao i sprovođenje Akcionog plana za poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava, u dijelu koji se odnosi na saradnju sa nevladinim sektorom.

Među zadacima Savjeta su i davanje mišljenja o nacrtima propisa, odnosno strateškim i drugim dokumentima koji se odnose na rad i razvoj nevladinih organizacija u Crnoj Gori u cilju stvaranja podsticajnog okruženja za njihov rad i iniciranje donošenja novih ili izmjene i dopune važećih propisa u cilju stvaranja podsticajnog okruženja za rad i razvoj nevladinih organizacija.

Predviđeno je da Savjet predlaže Vladi prioritetne oblasti od javnog interesa i visinu sredstava za finansiranje projekata, odnosno programa nevladinih organizacija iz državnog budžeta, da podstiče i unaprjeđuje saradnju Vlade i organa državne uprave sa nevladinim organizacijama u zemlji i inostranstvu, kao i sa relevantnim subjektima u međunarodnoj zajednici.

„Ovo savjetodavno tijelo Vlade, je sljedbenik doskorašnjeg Savjeta za saradnju Vlade Crne Gore i nevladinih organizacija, kome je mandat nedavno istekao, a postupak izbora članova, kao i za prethodni, sprovela je Kancelarija za saradnju sa nevladinim organizacijama“, kaže se u saopštenju Vlade.

Kako se navodi, proces izbora predstavnika nevladinih organizacija bio je još transparentniji od prethodnog, jer je postupak dopunjen fazom davanja podrški „glasanja“ od strane NVO kandidatima sa liste, koje su takođe predložile NVO.

U čitavom procesu i fazi predlaganja i fazi davanja podrški, učestvovale su 303 NVO.

„Imenovanjem Savjeta, realizovana je jedna od aktivnosti predviđenih Akcionim planom realizacije Strategije razvoja nevladinih organizacija i stvoreni preduslovi za realizaciju jednog broja mjera iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23, a Kancealrija zahvaljuje svima koji su doprinijeli da se postupak izbora i imenovanja Savjeta sprovede na način propisan Odlukom”, kaže se u saopštenju.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Drugi kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period april - jun ove godine.

Kako se navodi, u izvještajnom periodu pregovarački proces obilježilo je održavanje Međuvladine konferencije između Crne Gore i Evropske unije u Luksemburgu 24. juna na kojoj su otvoreni pregovori u poglavljima 4 – Sloboda kretanja kapitala, 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika i 32 – Finansijski nadzor.

„Sumirajući dosadašnje rezultate, Vlada je ocijenila da je ostvaren značajan uspjeh na polju evropske integracije, jer je Crna Gora otvorila pregovore s Evropskom unijom u ukupno dvanaest poglavlja, od čega je privremeno zaključila pregovore u dva pregovaračka poglavlja. Izvještaj će biti dostavljen na razmatranje Odboru za evropske integracije Skupštine Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније