Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

25. 07. 2014. 14:05 >> 14:14

STANKOVIĆ PORUČIO

Ugrožava se nezavisnost sudstva

Zakonodavna i izvršna vlast najviše utiču na pravosuđe, iako su dužni da mu obezbijede nezavisnost, kazao je kandidat za vrhovnog državnog tužiovca, Ivica Stanković, koji je danas saslušan pred Odborom za politički sistem pravosuđe i upravu.

 

Odbor će, nakon današnjeg saslušanja, nakon čega će plenumu uputitii informativni Izvještaj sa sjednice.

Predsjednik Odbora, Rifat Rastoder kazao je da se nada da će pitanje izbora VDT-a biti što prije biti predmet rasprave na plenumu, i da je njegov stav da bi to moglo da bude i danas.

Stanković je pred članovim Odbora ponovio ranije ocjene da je tužilaštvo samostalan organ na koji niko ne smije da utiče, i da tužioci ne treba da osluškuju dnevnu politiku i da ne budu bojažljivi.

Poslanik Demokratskog fronta, Slaven Radunović pitao je Stankovića koji je stvarni motiv njegove kandidature, i da prokomentariše situaciju kada ga je navodno bivši direktor policije, Veselin Veljović tokom posjete Odbora za bezbjednost označio kao osobu, "preko koje cure povjerljive informacije".

Stanković je kazao da su u otvorenim poglavljima 23 i 24 postignuti određeni rezultati ali da se traži više.

„Sudijska funkcija koju obavljam 30 godina usko je povezana sa poslom vrhovnog državnog tužioca i smatram da dosadašnjim radom mogu doprinijeti ostvarivanju borbe protiv korupcije i kriminala na kvalitetan i profesionalna način“, rekao je on, navodeći da osjeća ogromnu energiju da i u tužilaštvu iskaže svoje stručne sposobnosti.

Stanković: Nijesam opstruirao rad policije

Stanković je kazao da je povodom tadašnjih medijskih navoda da ga je Veljović označio kao osobu koja opstruira istragu, podnio privatnu krivičnu tužbu, navodeći da taj postupak nije potvrdio tu spekulaciju.

On je podsjetio da je policija organ otkrivanja počinilaca krivičnih djela, i da je istražni sudija samostalan u djelovanju, i da ni u jednom slučaju nije bilo prilike da opstruira njihov rad.

"Da sam nešto tako učinio sebe bih smatrao da sam na nivou debila, ili još nešto gore", naveo je kandidat za VDT-a.

Stanković je rekao da je od toga proistekla priča o mjerama tajnog nadzora koje su nad njim navodno sprovođene, i ukazao da ga nijedan istražni sudija nikada nije pozvao ni obavijestio o tome.

Na pitanje poslanice Demokratske partije socijalista (DPS) Marte Šćepanović o tome kako vidi ostvarivanje funkcije tužilaštva u budućem periodu, Stanković je kazao da je to samostalan organ na koji niko ne smije da utiče, i da su za tužioca najbitniji savjest, zakon i etika.

On je ukazao da prioriteti ostaju zadaci iz Strategije reforme pravosuđa koji se odnose na jačanje nezavisnosti, efikasnosti, samostalnosti, odgovornosti i transparentnosti u radu tužilaštva.

 

Vladislav Bojović iz Fronta pitao je Stankovića da li je na listi zaslužnih građana Podgorice za dodjelu stana, sa spiska bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše i da li smatra da je tužilaštvo do sada bilo pod političkim uticajem.

Stanković je rekao da nije na toj listi, »a možda postanem u međuvremenu zaslužni građanin, ko zna kako će tokovi života da nose«.

Prema riječima Stankovića, tužilac treba kad čuje neku sumnju da traži i prikuplja obavještenja o tome.

„U pogledu gonjenja za visoku korupciju opšti je zaključak, pa i Evropske komisije, da to nedosteje. To su egzaktni podaci koji sami govore“, rekao je on.

Govoreći o političkom uticaju na pravosuđe, Stanković je kazao da prema teoriji i svim zaključcima najviše na pravosuđe utiču zakonodavna i izvršna vlast, iako su, kako je podsjetio, dužni da obezbjeđuju nezavisnost sudstva.

„Koliko je stepen nezavisnosti sudstva toliki je stepen opšte kulture neke zajednice. A bez nezavisnog sudstva nema ni nezavisne ekonomije, i zakonodavna i izvršna vlast treba da se uzdrže od komentarisanja postupaka koji su u toku, jer imamo kršenja prava oštećenih i nezavisnosti sudstva“, naveo je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније