Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 07. 2014. 11:20 >> 11:29
9

POLOŽILA ZAKLETVU

Medenica: Znam što me čeka

Dosadašnja predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica, položila je danas zakletvu nakon što je ponovo izabrana na tu funkciju.

 

Ona je, nakon polaganja zakletve, kazala da je "ovo velika čast i odgovornost".

“Čast i privilegija je svakog pravnika da bude na čelu najvišeg suda u državi, i čelnik sudske vlasti. Za mene je to osim časti i velika obaveza i odgovornost. To sam dobro za ovih prethodnih godina osjetila i dobro znam šta me čeka. Svaki moj potez u prethodnom periodu je bio ocjenjivan i Sudski savjet je zaključio da sam dobro radila", rekla je Medenica.

Novoizabrana predsjednica Vrhovnog suda je ocijenila i da je urađeno dosta posla, ali ne i dovoljno, uvjerena da će narednih pet godina biti "mnogo zahtjevnije".

"Jer nas čekaju reforme i usvajanje Zakona i sudovima i Sudskom savjetu", kayala je Medenica.

Govoreći o tome kakva se poruka šalje Briselu, nakon što je reizabrana, ona je rekla da je "manje bitno šta šaljemo Briselu".

"A mnogo je bitnija borba protiv otganizovanog kriminala i korupcije. Ovakvo stanje u Tužilaštvu uticaće na situaciju u pravosuđu", rekla je Medenica.

Prema riječima Medenice, sudije ne bježe od odgovornosti i rada ali žele i društveno priznanje za to.

“Način na koji ćemo to raditi moraju biti najbolji za državu jer ćemo u cjelosti primjenjivati Ustav i zakone, kao i konvencijska prava i međunarodne ugovore”, rekla je ona.

Podsjećamo, Medenica jeza predsjednicu izabrana tajnim glasanjem na jučerašnjoj sjednici Sudskog savjeta. Za njen izbor od prisutnih devet članova, glasalo je osam dok je jedan bio protiv. Na taj način ostvarena je Ustavom utvrđena dvotrećinska većina.

Inače, Medenica je rođena 1957. godine u Kolašinu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet završila je u Podgorici 1980. Pravosudni ispit položila je u Beogradu.

U decembra 1986. imenovana je za opštinskog javnog tužioca i tu funkciju obavljala je u dva mandata. Za zamjenika Višeg državnog tužioca u Podgorici imenovana je 1993. godine. Tu funkciju obavlja u dva mandata.

Skupština Crne Gore 2001. godine bira je za sudiju Višeg suda u Podgorici. Medenica je za Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore imenovana 30. jula 2003. i na toj funkciji ostaje do decembra 2007.

Na prijedlog predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine i predsjednika Vlade u decembru 2007. izabrana je u parlementu za predsjednika Vrhovnog suda.

Udata je i majka je dvoje djece. 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније