Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 07. 2014. 13:10   >>  13:10

APEL AGENCIJE

Paraglajderisti da poštuju zakon

Inspektori za vazdušni saobraćaj Agencije za civilno vazduhOplovstvo sproveli su u prethodnom periodu pojačanu kontrolu paraglajdera i utvrdili određene nepravilnosti, za koje su donešene adekvatne mjere.

 

Iz Agencije su još jednom apelovali na sve koji se bave ovom rekreativnom djelatnošću da paraglajding letove obavljaju u skladu sa zakonskim propisima i time osiguraju svoju, ali i bezbjednost drugih ljudi.

„Sredinom jula obavljen je inspekcijski nadzor nad operacijama paraglajdera u Bečićima. Inspektori za vazdušni saobraćaj konstatovali su sledeće nepravilnosti: obavljanje letova bez nošenja neophodnih dokumenata, letenje sa putnicima bez adekvatnih ovlašćenja za tandem pilota, vanaerodromska polijetanja i slijetanja bez odobrenja Agencije i letovi sa isteklom dozvolom i polisom osiguranja pilota paraglajdera“, saopšteno je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

S obzirom na to da ni nakon izrečenih opomena neki paraglajderisti nijesu preduzeli mjere u cilju otklanjanja evidentiranih nedostataka, inspektori Agencije podnijeli su tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, izrekli jednu privremenu mjeru zabrane letjenja, i privremeno oduzeli tri paraglajdera.

„Svako nepostupanje u skladu sa bezbjednosnim zahtjevima može u oblasti paraglajdinga da ima ozbiljne posljedice. Nedavni slučaj u kojem je povrijeđen dječak na plaži u Bečićima prilikom slijetanja pilota paraglajdera treba da bude opomena i obaveza da učinimo sve da se takve situacije više ne dešavaju“, naveli su iz Agencije. Naravno, i u ovom slučaju inspektori Agencije su reagovali odlučno i izdali mjeru zabrane letjenje paraglajderisti u crnogorskom vazdušnom prostoru u trajanju od šest mjeseci i podnešeni su zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i krivična prijava. Oni su podsjetili da su za polijetanje i slijetanje paraglajdera zabranjene sve površine na kopnu koje su od naseljenog mjesta, lica ili imovine udaljene manje od 150 metara.

Inspektori će kontrolisali i oglašavanje komercijalnih letova u hotelima na Budvanskoj rivijeri, koje se mora izvoditi u skladu sa zakonskom regulativom.

„Zakon o vazdušnom saobraćaju kao i sva podzakonska akta u ovoj oblasti omogućavaju dovoljan vid slobode bavljenja ovom avanturističkom aktivnošću i to na način da paraglajderi ne ugrožavaju sigurnost vazdušnog saobraćaja, drugih lica i imovine“, poručili su iz Agencije.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo nastaviće i u narednom periodu intenzivnu kontrolu paraglajding letova. Za učinjene prekršaje u ovoj oblasti, po različitim osnovama, kazna se može kretati u rasponu od 300 do 2.000 eura.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније