Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan ]

29. 07. 2014. 08:21 >> 08:21
28

IRINEJ IZ PLAVA

Od genocida veći zločin komunističke vlasti

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej poručio je, na obilježavanju 70 godina od genocida nad Veličanima u Plavu, da je jedno što se desilo strašan zločin, i da je gore što je posljeratna vlast činila sve da to preda zaboravu, „ne samo ovdje nego svuda gdje su se zločini dešavali“.

 

U crkvi Svetog Kirika i Julite u Velici, održan je juče pomen veličkim žrtvama, a svetu arhijerejsku liturgiju Irinej je služio s mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem i sveštenstvom, prenosi Dan.

“A šta nam još rade svjetski moćnici? Evo ovdje je Kosovo, koje nam se otima, naše sveto Kosovo sa našim svetinjama, gdje nismo od juče, nego smo ih od Vizantije uzeli, ne od drugih, i ukrasili ga najvećim svetinjama. Danas moramo da bježimo od onoga što je naše i moramo da se borimo svim sredstvima da nekako opstanemo na tim prostorima“, istakao je Irinej.

Govoreći o genocidu u Velici, vladika Joanikije istakao je da bole „te rane i da one krvare do dana današnjega, ali i Gospod daje utjehu, snagu i nadu”.

„Sjećamo se pobijene djece njih preko 100 poimenično, do sada poznatih, i na desetine žena trudnica, koje su takođe pobijene, a njihove utrobe bajonetima rasparane da bi tako zločin bio veći. Sjećamo se i onih staraca i nemoćnih ljudi nenaoružanih, koji nijesu imali mogućnosti toga dana da se brane od zločinačke nacističke Princ Eugen divizije, Skender beg divizije, balista s Kosova i muslimanske milicije iz Rugove, Plava i Gusinja“, rekao je Joanikije.

Žitelji Velike juče su obilježili 70 godina od fašističkog genocida, kada su 28.jula 1944. godine za samo dva sata zvjerski ubijeni, zaklani ili živi u vatru bačeni, koliko se pouzdano zna, više od 500 djece, žena i staraca tog sela i najbliže okoline. Srazmjerno prostoru i broju stanovnika, taj zločin se, uz pogrom Pivljana 1943. od istih fašističkih jedinica, smatra jednim od najtežih u Drugom svjetskom ratu, ne samo u Crnoj Gori i Jugoslaviji, nego i šire.

Pomenu žrtvama u Velici prisustvovali su šef kabineta predsjednika Crne Gore, Dražen Miličnović, izaslanik predsjednika Srbije, Nedeljko Tanjović,  predsjednik SNP-a, Srđan Milić, ambasador Srbije Zoran Bingulac, ambasador Rusije Andrej Veseljenko, predsjednici opštine i SO Plav Orhan Šahmanović i Izet Hadžimušović, predsjednici opštine i SO Berane Dragoslav Šćekić i Goran Niković, kao i predsjednik Skupštine opštine Gusinje Elvis Omeragić.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније