Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 07. 2014. 08:26 >> 08:26
29

STEJT DEPARTMENT

Tenzije između SPC i CPC

U Crnoj Gori i dalje postoje tenzije između dvije crkve, Srpske i Crnogorske pravoslavne, a naročito zbog neriješenih imovinskih pitanja.

 

To se navodi u ovogodišnjem Izvještaju Stejt departmenta o vjerskim slobodama za 2013. godinu, u kojem se, između ostalog navodi da crnogorski Ustav i drugi zakoni i propisi štite slobodu vjeroispovesti u Crnoj Gori.

U ovogodišnjem Izvještaju se navodi kako Vlada Crne Gore u praksi "generalno poštuje vjerske slobode", ali da su tenzije prisutne između dvije crkve, SPC i CPC. Razlog tome su, stoji u Izvještaju, neriješena imovinska pitanja.

Ističe se i da u našoj zemlji postoji jaka korelacija između etničke pripadnosti i religije, pa su, kako piše u Izvještaju, Srbi i Crnogorci povezani uglavnom sa Srpskom, odnosno Crnogorskom pravoslavnom crkvom. Bošnjaci su, kako se navodi, povezani sa islamom, Hrvati sa katoličanstvom, a Albanci i sa islamom i sa katoličanstvom.

U dokumentu Stejt departmenta piše i da su se vjerske zajednice u Crnoj Gori uglavnom žalile zbog aktivnosti Vlade oko povraćaja crkvene imovine, procesom registracije, što se prije svega odnosi na SPC, kao i zboo uskraćivanju dozvola za boravak sveštenicima SPC u Crnoj Gori. 

Navodi se i da je CPC kritikovala Vladu, jer je favorizovala SPC.

U dokumentu piše i da CPC, zbog okupacije od strane SPC, nije mogla da obavlja vjerske obrede u crnogorskim svetinjama, a navodi se i da su odnosi između glavnih ključnih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, pravoslavnr, islamske i katolička, uglavnom prijateljski. 

 

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније