Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 07. 2014. 08:17   >>  08:16 36

JOANIKIJE UPOREDIO

Vučji do je nastavak Kosovskog boja

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom služio je juče liturgiju u crkvi Sv.sveštenomučenika Atinogena na Vučjem Dolu.

 

Na taj je način obilježena slava tog hrama i 138 godina od Vučedolske bitke, kada su Knjaževina Crna Gora i hercegovački ustanici izvojevali pobjedu nad Osmanskim carstvom.

Episkop budimljansko-nikšićki je kazao da je bitka na Vučjem Dolu vrhunac svih bitaka i odlučujući događaj na području hercegovačkog ratišta. On je istakao da je ta bitka nastavak Kosovskog boja, koji je bio velika moralna pobjeda.

„Naši junaci na Vučjem Dolu bili su objedinjeni, imali su istu misao, osjećanje i vjersko i nacionalno, kulturno i duhovno. Nijesu se dijelili po tome ko kojim pismom pišejerje bilo jedno naše pismo, jedan jezik, misao, osjećanje i volja“, rekao je vladika Joanikije, prenosi Dan.

Takav događaj i pobjeda, naglasio je on, zaslužuju da se na tom mjestu podigne velika zadužbina.

On je dodao da Vučedolska bitka nikoga nije podijelila, već su to uradili oni koji su na Vučji Do dovodili lažnoga popa i znamenje lažne vjere.

„Ostali su u ćorsokaku, kao što se i vidi. Neka im Bog da razuma i pameti i svega dobroga; da se vrate na pravi put. Ne pravimo podjele, nego se držimo onog kalendara kojeg se držala i Crna Gora u to vrijeme i naša sveta Crkva, a naročito se držimo sveca i dana koji nam je darovao pobjedu“, istakao je episkop budimljansko-nikšićki.

On je naglasio da je bitka na Vučjem Dolu bila velika pobjeda oružja Crne Gore i Hercegovine, srpskoga oružja, „a da je tada neko drugačije mislio i osjećao, ne bismo mogli dobiti tu bitku”.

Пратите нас на

Коментари36

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније