Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 07. 2014. 17:11 >> 17:11

SIGURNA ŽENSKA KUĆA

Pooštriti kaznu za posredovanje u prostituciji

Sigurna ženska kuća dobila je saglasnost svih 12 poslanica u crnogorskom parlamentu da je postojeća kazna za posredovanje u prostituciji definisana Krivičnim zakonikom preblaga, i da će u septembru inicirati izmjene kompletne glave Krivičnog zakonika kojom se propisuju djela protiv polne slobode.

"Iako je do potpisom ovjerenog obećanja crnogorskih poslanica do usvajanja izmjena Krivičnog zakonika dug put, želimo da vjerujemo da će upravo sada ispraviti višedecenijska nepravda prema ženama u Crnoj Gori ispraviti i da će konačno oni koji seksualno izrabljuju naše majke, sestre, žene i kćerke konačno početi da dobijaju višegodišnje zatvorske kazne kako bi se ova pojava spriječila jednom za svagda”, kaže se u saopštenju Sigurne ženske kuće.

Naveli su da se nadaju da će to pitanje ujediniti sve u parlamentu, kao što je to slučaj sa poslanicama iz svih političkih partija i da će glasovima svih 81 poslanika izmjene Krivičnog zakonika biti usvojene.

To će, kako su kazali iz te organizacije, ujedno biti prilika i da predstavnici građana u parlamentu koji su muškog roda svoje čojstvo i junaštvo dokažu konkretnom aktivnošću, koja će omogućiti da se svi oni koji podvode i seksualno izrabljuju žene u Crnoj Gori nađu dugo godina iza rešetaka.

“Zbog toga smatramo da su izmjene Krivičnog zakonika najboji način da se u Crnoj Gori obilježi Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima - 30. jul, koji svijetu služi kako bismo se podsjetili miliona onih koji se u ovom trenutku žrtve modernog ropstva - seksualne ekspolatacije, prinudnog rada i najgorih oblika dečijeg rada”, kaže se u saopštenju.

Iz Sigurne ženske kuće su ukazali da se taj dan obilježava prvi put 30. jula ove godine, nakon što je ustanovljen novembra 2013. godine u okviru rezolucije "Poboljšanje koordinacije napora protiv trgovine ljudima", usvojene na 68. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija,a u kontekstu potrebe podizanja svijesti o situaciji žrtava trgovine ljudima i u cilju promocije i zaštite njihovih prava.

“Iako danas većina zemalja tvrdi da se kod njih ljudska prava i slobode u potpunosti ostvaruju, fenomen ropstva u 21. veku nije iskorijenjen. Milioni žena i djece, ali i muškaraca, su primorani na pružanje seksualnih usluga, rad u kućama, rad na plantažama, prosjačenje i eksploatisani na druge načine”, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, Crna Gora je zemlja porijekla, tranzita i destinacije za muškarce, žene i djecu koji su izloženi riziku od svih oblika eksploatacije u zemlji i inostranstvu, dok strani državljani u Crnoj Gori takođe mogu da budu žrtve trgovine ljudima, najčešće u cilju seksualnog iskorišćavanja i prisilnog rada.

“U poslednjih 15 godina u Crnoj Gori je identifikovan zabrinjavajuće veliki žrtva trgovine ljudima. Važno je reći da zvanične statistike još uvijek ne ukazuju na prave dimenzije problema, a još manje rasvetljavaju položaj samih žrtava”, ukazali su iz Sigurne ženske kuće.

Prema njihovim riječima, u Crnoj Gori je svakodnevno stotine dece prinuđeno na prošnju, sklapa se veliki broj prinudnih "brakova", pri čemu su djeca žrtve, a da sistem još nema izgrađene mehanizme za prevenciju i zaštitu djece.

Naveli su i da u Crnoj Gori svakog dana veliki broj žena biva seksualno eksploatisano, a da institucije sistema još uvijek na pravi način nisu procesuirali one koji se ovom monstruoznom aktivnošću bave.

“Iz tog razloga, Sigurna ženska kuća još jednom poziva Crnogorski parlament da izmjenama Krivičnog zakonika konačno stavi tačku na seksualnu eksploataciju u Crnoj Gori ali i na ostale vidove modernog ropstva koje se u našoj zemlji dešava, htjeli to zvanični organi da priznaju ili ne”, zaključuje se u saopštenju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније