Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 07. 2014. 08:39 >> 08:38
1

TAKVU NEMAJU

U zdravstvu poželjeli Vesnu Medenicu

Predsjednik Sindikata zdravstva pri SSCG Ljiljana Krivokapić kazala je da zabrinjava Prijedlog zakona o zaradama u javnom sektoru, odnosno visina koeficijenata za obračun plata ljekara, dok Vlada istovremeno nastavlja da krši sporazum potpisan sa sindikatima prije tri godine.

 

U novom zakonu koeficijent složenosti posla kreće se od šest do osam procenata, u zavisnosti da li je doktor opšte prakse, specijalista ili supspecijalista. Koeficijent složenosti posla sudije osnovnog suda je 19, a poslanika 24, zbog čega je pitala nadležne "jesmo li toliko manje vrijedni u odnosu na ostale strukture u društvu". 

“Mi treba da se borimo i da budemo nagrađeni shodno profesiji, kako bismo vratili ugled i dostajanstvo ljekarskoj struci”, rekla je Krivokapićeva u izjavi za Dan.

Ona ističe da do danas Vlada nije ispoštovala Sporazum o politici zarada koji je sa sindikatima potpisala 2011. godine, a kojim je predviđeno da će u slučaju porasta BDP od 3,5 odsto, plate u javnom sektoru biti povećane. 

“Moramo biti svjesni da usavršavanje ljekara mora da plaća država, a ne da mi samo tražimo sponzore da bismo pratili simpozijume, kongrese i seminare, jer ne dobijamo planirana sredstva. Takođe, medicinske sestre završavaju više škole iz sopstvenog džepa, niko nije planirao da je društvu potreban obrazovan kadar i da sestre moraju da se doškoluju. Sve to nije planirano budžetom. Moramo pratiti ljude koji idu u penziju i osposobljavati mladi kadar, tako što ćemo ih slati na specijalizacije”, objašnjava Krivokapićeva.

Ona je kazala da bi voljela da u sektoru zdravstva imaju “jednu Vesnu Medenicu", koja inače ponovo izabrana za vrhovnog državnog tužioca.

“Nijesmo manje važni od ostalih resora, a ja bih voljela da imamo jednu Vesnu Medenicu u svom sektoru, koja je preuzimajući funkciju jasno rekla: 'Moj sudija mora da ima stan, da ga dobije', a ne da ga kupuje kao što to rade ljekari. Poručila Je i da sudijama plate moraju biti povećane. Mi takvog čovjeka nemamo”, istakla je Krivokapićeva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније