Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 07. 2014. 12:47 >> 12:48

NEMA POVRIJEĐENIH

HN: Urušio se stari hotel "Rudnik"

Zgrada starog hotela "Rudnik" urušila se jutros oko 8.20 sati u centru Herceg Novog.

 

Kako prenosi Radio Jadran, palo je pola krova i urušila se čitava jugozapadna strana. Ogromna količina građevinskog materijala je okolo zgrade. Probijena je i jedna cijev, izgleda vodovodna, i sad "pišti" voda. Stanovnici iz obližnjih zgrada kažu da su u prvom trenutku pomislili da je riječ o zemljotresu.

Direktor Stambeno komunalnog preduzeća Boris Seferović kazao je da niko nije povrijeđen.

"Kako postoji opasnost od daljnjeg urušavanja obavještene su sve nadležne službe koje će obezbjediti prostor", rekao je Seferović za Radio Jadran.

Iz JKS obećavaju svu pomoć koja je neophodna kako bi se posljedice raspadanja "Rudnika" sanirale u što kraćem roku.

Kako piše na portalu Radio Jadrana, desilo se ono na što su nadležni godinama uzaludno upozoravani, jer je bivši "Rudnik", opterećen imovinskih odnosima, prestvaljao je "tempiranu bombu" za grad. Prijetio obrušavanjem na prolaznike i vozila, bio izvor zaraze i sastajalište beskućnika.

 

Prije više decenija, hotel "Rudnik" je okupljao intelektualace, umjetnike, pisce, kao što su Ivo Andrić, Branko Ćopić, Zuko Džumhur, Mihajlo Lalić. Izgrađen je dvadesetih godina prošlog vijeka, a konačno stradao u zemljotresu 1979. godine, poslije čega nije obnavljan. Hotel je poslije Drugog svjetskog rata konfiskovan. Dat je kasnije na upravljanje HTP Boki, sada "Vektra Boki". Komisija za povraćaj imovine starim vlasnicima vratila je hotel. Oni ništa nijesu preduzeli da oronulu zgradu sruše i izgrade novi objekat, iako je još 1998. donijeto rješenje o rušenju.

Troškove rušenja trebalo je da plati Opština, pa da onda sudskim putem potražuje nadoknadu od njenih vlasnika. Međutim, para za to nije bilo, pa je prije pet godina "Rudnik" samo dobio lažnu šminku. Presvučen je platnom sa oslikanom zgradom, prenosi Radio Jadran.

Urušavanje "Rudnika" možda ima i simbolike sa propadanjem cijelog Herceg Novog i aktuelnim stanjem u gradu, urušavanjem vlasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније