Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 07. 2014. 17:54 >> 17:54

"PALINURO"

Najljepši jedrenjak stigao u Bar

Školski brod italijanske ratne mornarice “Palinuro”, jedan od najljepših jedrenjaka na svijetu, provešće naredna tri dana na vezu u barskoj luci.

 

Školski jedrenjak italijanske ratne mornarice i ovog ljeta mamiće uzdahe i poglede zaljubljenka u nautiku na crnogorskom primorju. Nakon Kotora i Tivta, gdje je pristajao minulih godina, čuveni jedrenjak ljetos je bacio sidro u barskoj luci.

“Palinuro” je u more porinut još 1934. godine iz brodogradilišta Nant u Francuskoj pod imenom „Comandant Richard Louis“. Bio je u vlasništvu jedne fransucke ribolovačke kompanije sve do 1950. godine, kada je italijanska ratna mornarica potražila zamjenu za legendarni jedrenjak “Vespuči” koji je u okviru ratne reparacije nakon drugog svjetskog rata morala da preda SSSR-u.

Izbor je pao na ne pretjerano veliki ali estetikom svakako neodoljivi jedrenjak - “Luj Rišar”.

Nakon petogodišnje rekonstrukcije i modifikacije u brodogradilištu La Specija, kada je i preimenovan u „Palinuro“, pretvoren je u školski brod. Novo ime dobio je po istoimenom mitskom kormilaru.

"Palinuro" je jedrenjak sa 3 jarbola, dugačak 69 i širok 10 metara. Italijanska ratna mornarica koristi ga za obuke kadeta Mornaričke podificirske škole "Mariscuola Taranto".

Sa oko 1000 kvadratnih metara jedara, u povoljnim uslovima, brod plovi brzinom 13 čvorova. Kada se kreće svojim ugrađenim 6-cilindričnim dizel motorom od 600 konjskih snaga, ekonomska brzina mu je šest a maksimalna osam čvorova.

„Palinurom“, komanduje kapetan fregate Marko Filzi. Stalnu posadu broda čini 100 ljudi od kojih su šest oficira , 25 podoficira i 69 mornara. Sa sa ukrcanim kadetima posada broji 140 ljudi.

Na pitanje kakav je osjećaj komandovati jednim od najljepših jedrenjaka Mediterana, kapetan Filzi je odgovorio:

“Palinuro je najljepši jedrenjak ne samo na Mediteranu a plovidba na njemu je jedinstveno zadovoljstvo, čast, velika obaveza ali u neku ruku i izuzetno romantično iskustvo”.

Jedrenjak je usidren na Gatu 5 Luke Bar i biće otvoren za javnost do nedjelje 3. avgusta, u petak od 10:00 do 12:00 i od 15:00 do 19:00 a u subotu i nedjelju od 15:00 do 19:00.

Tekst i foto (mondo.me)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније