Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 08. 2014. 08:16 >> 08:18
2

U CRNOJ GORI

Godišnje 1.169 abortusa

U Crnoj Gori godišnje se obavi 1.169 abortusa pokazuju posljednji zvanični podaci. Ginekolog podgoričkog Doma zdravlja Milovan Jovanović smatra da da se mladi parovi odlučuju na abortus uglavnom zbog lošeg materijalnog stanja.

 

Od ukupno 1.169 abortusa, 762 su indukovana, odnosno namjerna, saopšteno je Danu iz Ministarstva zdravlja. Dan je dobio podatke za 2012. godinu , jer se za 2013. i dalje obrađuju.

Iz tog resora navode da je svaka zdravstvena ustanova, u skladu sa zakonom, u obavezi da formira komisiju za kontrolu kvaliteta rada, a Ministarstvo zdravlja vrši stručni nadzor i eksternu kontrolu rada. Stručni nadzor zdravstvenih ustanova obavljaju i zdravstveni inspektori.

„Prekid trudnoće abortusom može se raditi samo u zdravstvenim ustanovama bolničkog tipa, a te ustanove i dostavljaju podatke Institutu za javno zdravlje o broju urađenih abortusa“, saopšteno je iz Ministarstva.

Ginekolog Milovan Jovanović smatra da je uzrok povećanja abortusa u Crnoj Gori ukupna ekonomska situacija i uslovi za život, zbog čega je i broj trudnih žena u opadanju. On je ocijenio da se mladi parovi odlučuju na abortus uglavnom zbog lošeg materijalnog stanja.

Prema njegovim riječima, u nemogućnosti da formiraju veću porodicu zbog uslova za život, mladi bračni parovi se odlučuju na abortus ako im je na putu treća ćerka, kako bi imali muškog naslednika.

„To je uzrok rađenja više muških beba, jer roditelji ne mogu da izdržavaju treće ili četvrto dijete. U Domu zdravlju nije povećan broj uputa za abortus, većinom se to radi u privatnim klinikama koje su opremljene za takav zahvat“, ističe Jovanović.

On napominje da u Domu zdravlja ginekolozi najviše pažnje posvećuju praćenju trudnoće i bezbjednom rađanju bebe. Kako kaže, pored toga, rade i na prevenciji raka grlića materice i unapređenju zdravlja kod žena.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније