Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 08. 2014. 15:31 >> 15:30

KOD ĆAMILOVE ČESME

Obilježili godišnjicu rođenja Sijarića i Lalića

U okviru obilježavanja 100 godina od rođenja Ćamila Sijarića i Mihaila Lalića i festivala „Zavičajne staze“, koje organizuje Centar za kulturu iz novoformirane Opštine Petnjica, danas je kod Dobre vode u Šipovicama rodnom mjestu Ćamila Sijarića održano tradicionalno književno druženje nazvano „Kod Ćamilove česme“.

 

Zahvaljujući entuzijazmu Bihoraca, Ćamilovih zavičajaca, minule godine je po prvi put  u Crnoj Gori objavljena njegova  zbirka zavičajne poezije  „Šetnje po Šipovicama“ koja je obradovala ljubitelje poezije tamo gdje je uspjela stići a stigla je i do Sarajeva i do evropskih zemalja, kazao je otvarajući književno druženje umjetnički direktor festivala Mirsad Rastoder najavljujući u skoroj budućnosti objavljivanje i Ćamilovih putopisa.

„Mihailo Lalić i Ćamil Sijarić nesumnjivo dva velika pisca rođena su  u dvije godine na jednom relativno malom  prostoru na kojem se na svoj način i prepliću njihove priče. Zato ljudi ovog kraja obilježavanjem 100 godina od njihovog rođenja  pokazuju da ne poštuju samo na bihorce već poštuju sve stvaraoce “,saopštio je Rastoder.

O književnim horizontima Ćamila Sijarića i Mihaila Lalića govorio je novinar i publicista Rajko Cerović.

„Sijarić je iz sopstvenog iskustva pravio vlastitu poetiku koja ga je učinila jednim od najznačajnijih pisaca na prostoru četvoronacionalnog jezika. A taj jezik koji je povukao iz Šipovica i Bihora je jako bogat i njega su mnogi  , naučili i razumjeli kroz Ćamilova djela, iako nikada nijesu živjeli na tom prostoru. Mnoge izraze koje je vješto koristio u svojoj literaturi čitaoci su usvojili i kasnije koristili u svakodnevnom životu“, istakao je Cerović.

 Cerovića je kazao da je Lalić u svoja četiri romana uspio da najbolji način sažme crnogorce da ih nađe između plemenske tradicije koja je već bila prošla i bivala smiješna i novog doba.

Književnik iz Novog Pazara Enes Halilović govoreći o Ćamilu Sijariću ocijeni je da  on u svom djelu koje sačinjava pet romana , pet knjiga pripovjedaka , knjiga poezije i jedna knjiga putopisa bježi od ideologije.

„On se izmiče od nje jer nevjeruje ljudima koji najčešće zbog nekakvog ličnog interesa mijenjaju često sopstveno mišljenje i priklanjaju se onom koje će im donijeti korist.Za to Sijarić svoje dijelo izmiče u prošlost“kazao je Halilović.

Nakon književnog susreta „Kod Ćamilove česme“ organizovano je pjesničko družene u kuću Ćamila Sijarića u Šipovicama.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније