Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 08. 2014. 08:05 >> 08:08

TROPSKI TALAS

Stižu vrućine, slušajte ljekare!

Crna Gora će se početkom naredne sedmice naći prvi put ove godine na udaru toplog talasa koji dolazi sa sjeverozapada Afrike. Kako je najavio meteorolog Branko Micev, temperature vazduha iznosiće od 35 do 39 stepeni.

 

Ljekari preporučuju da navike prilagodimo vremenu i podsjećaju da treba izbjegavati izlazak tokom najtoplijeg dijela dana, od 11 do 17 sati, kao i teži fizički rad. Uz to, obavezno je unošenje dovoljne količine tečnosti, najbolje prirodnih voćnih sokova i vode, kao i često rashlađivanje.

Umor, glavobolje...

Izabrani doktor za odrasle u Domu zdravlja Podgorica dr Bojan Bekan za Pobjedu kaže da vrućine organizam izlažu velikim naporima koji mogu da donesu brojne zdravstvene smetnje, posebno osjetljivim osobama i hroničnim bolesnicima.

„Visoke temperature spoljašnje sredine, dovode do povećanja gubitka vode i elektrolita putem znoja, koje uz osnovni proces širenja krvnih sudova u koži dovodi do pada arterijskog krvnog pritiska. Ta dešavanja donose pad u psihofizičkom statusu u vidu usporenja aktivnosti, naglašenog umora, pospanosti, često glavobolje i smetnji čula vida...“, kazao je dr Bekan, ističući da je iz tog razloga važno prilagoditi navike i aktivnosti dijetetskom, higijenskom, ali i psihološkom, društvenom i radnom smislu.

Prema njegovim riječima, među ugroženima se ističu stariji i hronični pacijenti oboljeli od srčane i bubrežne slabosti, ali i oni sa digestivnim oboljenjima, posebno u fazama kada je, ponekad i presudno, važno ponašanje u uslovima povećanog gubitka tečnosti.

Akcenat među zdravom populacijom, smatra doktor Bojan Bekan treba staviti na djecu, koja lako i dramatično mogu da dođu u fazu dehidracije.

„Stoga, roditelji moraju pojačati oprez u uslovima visoke spoljašnje temperature. Takođe, treba istaći radnike na otvorenom, koji se moraju pridržavati obaveza vezanih za zaštitu na radu“, navodi dr Bekan.

Savjeti ljekara

Unos vode, kako objašnjava Pobjedin sagovornik najbolji je i najefikasniji način rashlađivanja organizma. Ipak, dodaje da pretjerano rashlađivanje vodom dovodi do suprotnog efekta, čiji je krajnji rezultat podizanje toplote organizma.

Zdrave osobe ljeti dnevno moraju da u organizam unesu dva do tri litra vode, uz unos tečnih obroka i voća i povrća, uz izbjegavanje zaslađenih i alkoholnih napitaka. Opšta preporuka je 30 ml vode na jedan kilogram tjelesne težine. Naravno, moraju se uzeti u obzir određene specifičnosti, kao recimo uslovi života i rada, uzrast i eventualno prisustvo bolesti kaže dr Bekan.

Pored pravilnog izbora namirnica i adekvatnog unosa vode, u dijetetskom smislu, kako dodaje treba istaći pravilnu obradu i skladištenje hrane.

„Preporuka je ishrana bogata vlaknima, voćem i povrćem kroz svježe salate, kao i tečni obroci u vidu supa i čorbi. S druge strane, potrebno je izbjegavati začinjena i kalorična jela od jakih mesa i sireva, kao i alkohol“,  kaže dr Bekan.

Prema njegovim riječima, preporuke za zdravo ponašanje prije svega odnose se na izbjegavanje boravka na suncu u periodu između 11 i 17 sati, nošenje odjeće u kojoj koža diše, zatim kape i šešira sa širim obodom, sunčanih naočara kao i korištenje preparata sa visokim UV-faktorom zaštite.

Srčani bolesnici da se pridržavaju savjeta ljekara

Dr Bojan Bekan upozorava da za vrijeme visokih temperatura vazduha srčani bolesnici moraju strogo da se pridržavaju savjeta ljekara vezano sa unos tečnosti i doziranje terapije. Kako kaže sagovornik Pobjede, kod pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom i srčanom slabošću uzimanje ljekova, koji dovode do oslobađanja određene količine tečnosti iz organizma putem povećanog izmokravanja, može dovesti do povećanog zagrijavanja organizma.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније