Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 08. 2014. 12:13 >> 12:12
3

SALAJ TRAŽI

Kohu javore izuzeti iz stečaja Pobjede

Jedina novina na albanskom jeziku u Crnoj Gori, “Koha javore”, našla se u delikatnoj i kritičnoj situaciji, nakon uvođenja stečaja u Izdavačkoj kući “Pobjeda”, kazao je odgovorni urednik lista Ali Salaj.

 

On je, u otvorenom pismu poslanicima u Skupštini Crne Gore, te klubu albanskih partija, rekao da “Koha javore” ne treba da bude obuhvaćena u stečajnom postupku “Pobjede”, niti u njenom mogućem procesu privatizacije.

“Budući da manjinski mediji treba da se sačuvaju i da se podrže od strane relevantnih državnih institucija zbog njihove misije u multietničkom društvu, ali i zbog činjenice da ovi mediji ne mogu biti profitabilni. Nastala situacija zahtjeva intervenciju i pomoć državnih institucija, političkog faktora a posebno Skupštine Crne Gore, koja je i osnivač nedjeljnika Koha javore”, kazao je Salaj.

Podsjeća da je “Koha javore” osnovala Skupština Crne Gore u decembru 1999., koja je izabrala Programski savjet, dok je njen prvi broj objavljen u februaru 2002. godine.

„Tokom 13. godina njenog djelovanja, ‘Koha javore’ je odigrala važnu ulogu za albansku javnost ne samo u Crnoj Gori, već i šire. Zbog svega ovoga, vjerujem da svojim autoritetom možete doprinijeti da jedini list na albanskom jeziku u Crnoj Gori opstaje na medijskoj sceni, pri čemu je potrebno osigurati srazmjerni dio finansijskih sredstava od Skupštine, Vlade ili Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. To ne podrazumjeva velike finansijske troškove jer redakciju ovog lista čine samo četiri zaposlenih što je nezapamćen slučaj u štampanim medijima”, naveo je Salaj.   

Naveo je iskustva nekoliko zemalja u regionu, gdje se na primjer, samo u Srbiji objavljuju na desetine manjinskih listova, poput “Bunjevačke novine” (na bunjevačkom jeziku), “Hlas Hudu” (na slovačkom), “Libertatea” (na rumunskom), “Magyar Szo "(na mađarskom), “Ruske slovo” (na rusinskom), “Nacional” (na albanskom).

“Sve ove novine finansiraju se od strane nadležnih ministarstva određenih zemalja, s jednom formalnom razlikom: osnivačka prava su sa Skupštine prenesena na Nacionalne savjete manjina ili neki drugi subjekat, čuvajući uvijek izvor finansiranja, a to je Vlada. Ovim potezom, sve ove zemlje poštuju Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina i Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, koje su obavezne i za državu Crnu Goru. Budući da je pitanje “Koha javore” sada već postalo političko pitanje, moja je obaveza da o sudbini jedine novine na albanskom jeziku obavjestim domaću i međunarodnu javnost, politički faktor, Vladu i Skupštinu Crne Gore, akreditovane strane ambasade u Podgorici, američke kongresmene i senatore, američki Stejt department, Savjet Evrope, dijasporu i albanski lobi u SAD”, poručio je Salaj.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније