Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 08. 2014. 08:20   >>  08:51

DUGOROČNA PROGNOZA

Na more i u oktobru

Može se očekivati da vrijeme do kraja avgusta i u toku septembra nadomjesti netipične dane ljeta kakve smo imali do sada, rekao je Pobjedi direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović.

 

On podsjeća da su prognoze za više od pet dana nepouzdane, ali kaže da je scenario o produženom ljetu realan.

"Prošle godine su septembar i oktobar bili izuzetno topli. Tokom ta dva mjeseca padavina skoro da nije bilo, samo nas je na početku septembra rashladio kratki talas. Potom se vrijeme stabilizovalo. I novembar je bio izuzetno topao, temperatura morske vode sve do sredine mjeseca iznosila je više od 18 stepeni, što je izuzetno rijetko. Gledajući taj parametar, možemo očekivati da će nam vrijeme i ove godine ići na ruku i nadati se produžetku ljeta i sezone", objašnjava Mitrović.

On dodaje da se, generalno, ljeto produžava na oktobar, sa svim svojim karakteristikama.

"To znači da i u oktobru možemo očekivati lijepo vrijeme, bez padavina i sa visokim temperaturama. Ne visokim kao u julu i avgustu, ali je moguće da bude veoma toplo", istakao je Mitrović.

Posljednjih 20 godina klimu u svijetu karakterišu ekstremi. Tako je i u Crnoj Gori.

"Svaki meteorološki parametar imao je ekstremne vrijednosti, oboreni su rekordi iz perioda klimatske normale 1961-1990. kao što su jačine i brzina udara vjetra, dužine toplotnih talasa, količina padavina, visina sniježnog pokrivača, temperature itd... Klima 1991-2010. godine znatno je drugačija od one iz perioda važeće klimatske normale 1961-1990. godine", kaže Luka Mitrović.

Mitrović je kazao da ovakav jul nismo imali 65 godina.

"Jul je ličio na neki proljećni ili jesenji mjesec, posebno po količini i intenzitetu padavina. U zadnjih 65 godina, koliko Zavod radi mjerenja, nijesmo imali ovakav jul. Na primjer, prošle godine na Crnogorskom primorju imali smo samo jedan kišni dan, a ovoga jula bilo ih je 10 i palo je oko 100 litara na kvadratni metar. Prosječno, u julu kiša pada na primorju četiri dana. Na sjeveru, bude ih 1-12 dana sa padavinama, a ove godine bilo ih je 19” objasnio je Mitrović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније