Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 08. 2014. 11:11 >> 11:11
89

MIHAILO POZIVA

"Država da nas zaštiti od nasilja SPC"

Srpski sveštenici u Crnoj Gori lažno se predstavljaju kao crnogorski, pri čemu kontinuirano prevode Crnogorce u Srbe, a jedan od takvih je srpski pop na Cetinju Gojko Perović, tvrde u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i pozivaju državu da ih zaštiti od kako kažu nasilja SPC.

„Molimo crnogorsku vlast da nas zaštiti od nasilja SPC u Crnoj Gori, a ne da štiti uzurpatorsku i okupatorsku SPC i njenu rušilačku misiju. Ukoliko nas naša vlast u našoj suverenoj i međunarodno priznatoj državi ne zaštiti, za čiju smo slobodu i suverenitet dali veliki doprinos, bićemo prinuđeni da se zaštitimo sami. Molimo, zaštite nas!“, poručio je u izjavi za medije mitropolit CPC Mihailo.

On kaže da je za vrijeme Savezne Republike Jugoslavije, nezakonito na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori uknjiženo ukupno 12 kvadratnih kilometara crkvenog zemljišta i većina postojećih crkava i manastira.

„Tako su sveštenstvo i vjernici CPC zadobili status kao i, u od srpske vojske okupiranoj Crnoj Gori, 1918. pa nadalje u doba građanskog rata, srpskog bijelog terora i komitskog oslobodilačkog crnogorskog nacionalno-oslobodilačkog pokreta“, poručio je mitropolit CPC.

Kaže da je sloboda vjeroispovijesti pravoslavnih crnogorskih vjernika u dijelu od Turaka okupirane Crne Gore, bila je na višem nivou od uslova koje je stvorila, kako kažu u CPC, okupatorska i devastatorska SPC u Crnoj Gori.

„Turci nijesu pretvarali crkve u džamije, niti ih devastirali izmjenom eksterijera i enterijera, dok ih je SPC u Crnoj Gori devastatorski pretvorila u svetosavke objekte“, navodi se u izjavi mitropolita Mihaila.

Пратите нас на

Коментари89

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније