Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 08. 2014. 15:51 >> 15:51

MJEŠTANI OKOLNIH SELA

Protest protiv izgradnje deponije 28. avgusta

Mještani okolinih sela, koji se protive izgradnji deponije u mjestu Rujište u beranskoj opštini, organizovaće protest 28. avgusta, kako bi ukazali na posljedice izgradnje deponije, kao i na, kako kažu organizatori, sve nezakonitosti koje su pokušane da se realizuju od strane Opštine Berane.

"Odbor grupe građana četiri mjesne zajednice: Bubanja, Brzava, Prijeloga i Štitara, koji se protivi najavi izgradnji deponije u Rujištu od strane Opštine Berane je donio odluku da se 28. avgusta u 11 sati organizuje mirni građanski protest u skladu sa zakonom o mirnom okupljanju građana u mjesnoj zajednici Prijeloge u mjestu Samograd", saopštio je predsjednik odbora Milonja Bubanja.

Kako je najavljeno, protest se organizuje pod sloganom “Deponiji NE, Životu DA“.

"Na najavljenom protestu ćemo zajedno sa građanima ukazati na sve posljedice izgradnje deponije u mjestu Rujište, ujedno ćemo ukazati Opštini Berane i predsjedniku Opštine gospodinu Dragoslavu Šćekiću da se građani, čiji je on predsjednik, ne slažu sa izgradnjom te privremene deponije, koja će zagaditi svu okolinu i rijeke od kojih i pored kojih žive", poručio je Bubanja.

On je najavio da će to biti samo jedna u nizu aktivnosti koje će da realizuju, jer "neće ni po koju cijenu dozvoliti da se na tome mjestu gradi deponija, što bi dovelo do iseljavanja gradjana sa tog područja".

"Takođe ćemo ukazati na sve nezakonitosti koje su pokušane da se realizuju od strane Opštine Berana i njihove koordinatorke Rite Barjkatarević, koja je, iako sebe naziva biologom, pokušala mimo zakona i bez bilo kakvog odobrenja i saglasnosti da opravda izgradnju deponije na tome mjestu, a što su priznale i državne institucije, potvrdiši da ništa nije Opštini Berane odobreno, pa se nakon toga gospođa Barjaktarević izjavi da se ona dogovarala telofonom. Ispade da se može telefonskim putem bez stručnih i drugih nalaza uraditi studija i sva potrebna dokumentacija, zbog čega sumnjamo da su pokušana izvršenja krivična dijela davanja i primanja mita", istakao je Bubanja.

Dodao je da imaju informacije da je od strane pojedinaca iz Opštine Berane već dogovoreno da se kupe privatna imanja oko mjesta na kojemu se planira izgradnja deponije.

"Zbog toga nam je sada jasno što se mještani iz toga dijela toliko trude da se na tom mjestu izgradi deponija, ali želimo ih sve napomenuti na krivično dijelo primanja i davanja mita i sigurno ćemo protiv svih koji su budu bavili ovakvim prljavim stvarima, podnijeti krivičnu prijavu, specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju", saopštio je Bubanja.

On je pozvao ekološke nevladine organizacije iz svih crnogorskih Opština, kao sva stručna lica u oblasti ekologije i zaštite životne sredine da im se 28. avgusta pridruže.

"Nadamo se da će neke NVO koje su se već pojavljivale i davale podršku u očuvanju životne sredine na ovome terenu pojaviti, ujedno nam dati podršku u našoj borbi da sačuvamno životnu sredinu na ovim mjestima koja nazivaju malom Švajcarskom po njegovim ljepotama, jer se ni mi ne razlikujemo od ostalih", kazao je Bubanja.

Pozvao je i sve građane opština Berane i Bijelo Polje i sve komšije iz ostalih sela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније