Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 08. 2014. 11:54   >>  12:11

OBUKA VOLONTERA

Seminar: Mladi obučeni za pomoć penzionerima

Mladi koji žele da pomažu penzionerima učestvovali su u dvodnevnom seminaru koji je organizovala NVO ,,Centar za djecu i mlade” u sklopu projekta ,,Mladi starijima - stariji mladima”.

 

Dvodnevni seminar se održao 25. i 26. avgusta u Podgorici, a vršila se obuka volontera koji će u narednom periodu posjećivati klubove penzionera na teritoriji opštine Podgorica.

“Volonteri su se kroz predavanja i radionice bliže upoznali sa osnovama rada sa starim licima, mogućim problemima i načinima prevazilaženja tih problema. Naredna faza projekta podrazumijeva konkretan rad volontera sa njima”, navodi se u saopštenju izvršnog direktora NVO Maria Matkovića.

Posjete će se, kako se navodi,  odvijati u tri Kluba penzionera jednom nedjeljno, po najmanje tri sata, u zavisnosti od aktivnosti koje se sprovode.

“Neke od planiranih aktivnosti volontera su: posredovanje između korisnika i institucija društva, druženje ( odlazak u šetnju, park, bioskop, pozorište, biblioteku, društvene igre…), pomod pri kupovini ljekova, namirnica, dnevne štampe, plaćanje računa, zakazivanje ljekarskih pregleda preko interneta, po potrebi odlazak u bolnicu sa njima, ovjera zdravstvenih knjižica, pomoć u ostvarivanju kontakta sa porodicom ili prijateljima preko internet”, saopštio je Matković.

Prema njegovim riječima, cilj projekta je poboljšanje kvaliteta života starih lica kroz pružanje volonterskih usluga, kao i promovisanje značaja volontiranja kao procesa izgradnje  građanske svijesti, humanosti, međugeneracijske solidarnosti, kao i filantropije uopšte.

“Starije osobe će dobiti priliku da podijele sa mlađima svoja znanja, vještine, hobije i iskustva uopšte, što će im omoguditi kvalitetne pomake u njihovoj svakodnevnici”, objašnjava Matković.

Projekat, koji je finansiran od strane Fonda za aktivno građanstvo (FAKT) kroz program podrške učešća mladih u filantropskim akcijama, počeo je 01. avgusta i trajaće do 01. novembra. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније