Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina Business ]

27. 08. 2014. 14:17   >>  14:17

OD 17-21. SEPTEMBRA

Sajam namještaja dobra prilika za reklamu

U Podgorici će od 17. do 21. septembra biti održan Sajam namještaja, koji je, kako je saopšteno, prilika da se predstave svi proizvođači i kompanije iz tog sektora i upoznaju se sa aktuelnim trendovima na tržištu.

 

Direktor Sajma Ivan Kentera kazao je da će se na Sajmu, koji će biti organizovan u garažnom dijelu šoping mola Delta City, predstaviti 20 do 30 izlagača sa nešto više od 50 brendova.

„Proces prijavljivanja još nije završen. Ostalo je još nekoliko štandova koji nijesu prodati, zbog čega pozivamo zainteresovane da se prijave za učešće“, naveo je Kentera.

On očekuje da će Sajam namještaja posjetiti deset do 15 hiljada ljudi.

„To će biti prilika da se uspostavi saradnja sa svim kooperantima koji prate namještaj. Preko 80 odsto učesnika manifestacije biće proizvođači Sajma namještaja i očekujemo da uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje je pokrovitelj manifestacije, napraviti dobar rezultat", saopštio je Kentera.

On nije mogao da kaže koliko novca je izdvojilo Ministarstvo kao pokrovitelj manifestacije.

„Sa Ministarstvom imamo dobru saradnju. Postoje stvari koje mogu da se naprave bez novca“, rekao je Kentera.

Generalni direktor Direktorata za šumarstvo, lovnu i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede Adem Fetić saopštio je da taj Vladin resor po pitanju pokroviteljstva nema posebna ulaganja, izuzev što će u okviru manifestacije organizovati okrugli sto.

On smatra da je Sajam važan za kompanije iz oblasti drvne industrije, odnosno finalne prerade drveta, jer je to šansa da predstave svoje proizvode i upoznaju se sa zahtjevima tržišta i trendovima potražnje.

Fetić je dodao da se Ministarstvo zalaže za tržišni koncept bez monopola, čiji cilj je da se demotiviše izvoz sirovine i sve količine drvne mase budu dostupne drvoprerađivačima u Crnoj Gori, kako bi se obezbijedili jednaki uslovima tržišne utakmice.

„U tom smislu se intenzivno radi na izgradnji ambijenta u kojem će se forsirati organizacioni oblici na dobrovoljnoj osnovi, koji bi obezbijedili organizaciono i strukovno povezivanje na principu dugoročnih sporazuma i ekonomskih interesa“, saopštio je Fetić.

On je kazao da se preradom drveta u Crnoj Gori aktivno bavi 150 preduzeća, od kojih je oko 80 odsto primarnih, odnosno pilanskih preduzeća, što podrazumijeva preradu rezane građe.

„Finalnih proizvođača proizvoda od drveta u Crnoj Gori nema mnogo, jer je program finalne proizvodnje zahtjevan. Djelimičnih proizvođača finalnih proizvoda od drveta ima 20-tak, a ostalo su trgovci“, rekao je Fetić.

On je dodao da se u Ministarstvu trude da stvore ambijent za ulaganja u razvojne programe finalne proizvodnje.

„Pokretanjem proizvodnje u Vektri Jakić stvara se šansa za brži razvoj sektora finalne drvoprerade u razvojnim planovima i drugih kompanija na principu kooperativnih odnosa“, naveo je Fetić.

On je saopštio i da je upoznat sa činjenicom da je švedska kompanija Ikea nedavno otvorila robnu kuću u Zagrebu, ali da mu nije poznato da li je bilo direktnih kontakata u crnogorskim institucijama u vezi eventualnog otvaranja posebnih predstavništava.

„Očekujem da će se refleks njihovog dolaska osjetiti na cijelom balkanskom tržištu, ali to ne bih posmatrao sa negativne strane. To može biti samo izazov da se podigne nivo standarda kod naše proizvodnje“, poručio je Fetić.

On je dodao da Ikea može biti zainteresovana za Crnu Goru zbog kvaliteta drveta kao sirovine za proizvodnju, ali da crnogorskoj drvnoj industriji nedostaje stepen finalizacije obrade.

Savjetnik u Direktoratu za šumarstvo, Dragan Marinović, saopštio je da se u svijetuu sve više nameće potreba preusmjeravanja na upotrebu obnovljivih izvora energije u koje spadaju drvna goriva i biomasa.

„Prednosti korišćenja tih goriva i biomase se ogleda u većem stepenu iskorišćenosti proizvoda šumarstva i drvne industrije, smanjenju klimatskih promjena i uvozne zaviosnosti, ali i otvaranju pogona za njihovu proizvodnju, što je vid doprinosa razvoju ruralnih područja“, rekao je Marinović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније