Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 08. 2014. 17:39 >> 17:40
1

PROJEKTOM DO RJEŠENJA

Radon problematičan ako se ignoriše

Gas radon predstavlja problem jedino ako se ignoriše, u suprotnom je rješiv, a Crna Gora je na putu da izgradi svu neophodnu infrastrukturu kroz projekat mapiranja radona i unapređenja nacionalnog sistema zaštite od njega, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U okviru realizacije projekta “Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona”, Crnu Goru je od 25. do 27. avgusta posjetio koordinator Naučnog komiteta Italijanskog nacionalnog radonskog programa i renomirani ekspert i poznavalac oblasti zaštite od tog gasa, Francesko Bokiki.

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, sa Bokinijem je razgovarala generalna direktorica za životnu sredinu i klimatske promjene, Ivana Vojinović.

“Ona je istakla činjenicu da su rezultati mjerenja, u okviru godišnjeg Programa sistematskog ispitivanja radioaktivnosti u životnoj sredini, dodatno ukazali na značaj sprovođenja ovog projekta i učešća eksperata u projektnom timu, kojim rukovodi akademik Perko Vukotić”, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se složili da je podizanje svijesti o zaštiti od radona najvažniji dio projekta, i da je neophodna kontinuirana aktivnost, a mapiranje teritorije Crne Gore samo je početak niza aktivnosti.

Bokiki je izrazio zadovoljstvo zbog pristupu koji Crna Gora ima u rješavanju ovog problema i čestitao na izboru projektnog tima.

“Tokom razgovora konstatovano je da radon predstavlja problem jedino ako se ignoriše, u suprotnom je rješiv, a Crna Gora je na putu da izgradi svu neophodnu infrastrukturu, upravo kroz projekat Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona“, navodi se u saopštenju.

Ekspertski tim čini 12 stručnjaka u oblasti zaštite od zračenja.

Sistematski pristup rješevanja problema povećane koncentracije gasa radona u boravišnim prostorijama pokrenuli su Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Agencija za zaštitu životne sredine i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.

Projekat Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona, odobrila je Međunarodna agnecija za atomsku energiju (IAEA).

Glavni ciljevi projekta su završetak mapiranja radona u Crnoj Gori, objektivnija procjena srednje efektivne doze za stanovništvo zbog udisanja tog gasa, edukacija, jačanje kadrovskih i institucionalnih kapaciteta, inoviranje nacionalne radonske legislative u cilju njenog usaglašavanja sa direktivama Evropske unije i standardima IAEA, kao i priprema nacionalne Strategije za zaštitu od radona sa Akcionim planom.

Cilj je i izmjena Zakona o izgradnji objekata i uređenju prostora, izrada novog Zakona o zaštiti od jonizujućeg zračenja i radijacionoj sigurnosti i pravilnika koji uređuju pitanje radona.

Iz Ministarstva su podsjetili da na putu evropskih integracija Crna Gora ima obavezu da u okviru pregovaračkog Poglavlja 15 - Energetika, podoblast Nuklearna sigurnost i zaštita od zračenja, transponuje odredbe prava Evropske unije u ovoj oblasti u svoj nacionalni strateški i zakonodavni okvir.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније