Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 08. 2014. 13:49   >>  20:21 1

DEKLARACIJA O NESTALIMA

Vujanović: Potpis pokazuje spremnost da sarađujemo

Predsjednici četiri zemlje regiona, Crne Gore Filip Vujanović, Hrvatske Ivo Josipović, Srbije Tomislav Nikolić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, potpisali su danas u Mostaru Deklaraciju čiji je cilj uspješniji proces traganja za osobama nestalim tokom proteklog rata, ali i ranijih ratova na području bivše Jugoslavije.

Deklaracija o ulozi države u procesu rješavanja pitanja nestalih osoba usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava potpisana je na Regionalnoj konferenciji o nestalim osobama.

Ona će biti snažan podstrek pronalaženju nestalih na području bivše Jugoslavije i poruka svijetu da taj problem treba da se rješava na odgovoran i efikasan način. Deklaracija naglašava primarnu odgovornost državnih tijela u radu na pitanju nestalih i potrebu da se obezbijedi da mehanizmi i metode koje se koriste, poštuju ljudska prava i principe vladavine zakona.

Nakon potpisivanja Deklaracije, četiri predsjednika su bila saglasna da nestale mogu pronaći samo ako saradnja država bude na visokom nivou i poručili su da neće odustati od tog cilja.

 

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je rekao da je lidere zemalja regiona u Mostaru okupio događaj koji označava tragičnu posljedicu svega onoga što se dešavalo u raspadu bivše Jugoslavije.

"Ova prilika obavezuje na iskazivanje poštovanja Međunarodnoj komisiji za nestale osobe koja je formirana 1996. godine, upravo da bi pomogla istraživanje nestalih osoba u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije", kazao je Vujanović.

Pojasnio je da "se u Crnoj Gori nestale osobe broje desetinama".

"Naš potpis na ovoj Deklaraciji obavezuje i pokazuje našu spremnost na regionalnu kooperativnost koja je svakako dio snažnih uslova i novih podsticaja za intenziviranje naših aktivnosti", dodao je Vujanović.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, kazao je da je užasan zločin sakrivati posmrtne ostatke žrtava

"Porodice nestalih ne smijemo ostaviti same sve dok ne pronađemo i posljednju žrtvu. Odustati nećemo sve dok ima nade za pronalazak. Posebno želim da istaknem ulogu i angažman Međunarodne komisije za nestale osobe čiji su predstavnici uložili veliki trud i uspjeli da okupe šefove država regiona kako bismo zajednički preuzeli obaveze iz ovog strateškog dokumenta", pojasnio je Izetbegović, prenosi Anadolija.

Kako je kazao, dostignuće BiH u procesu pronalaženja i identifikacije nestalih osoba može poslužiti kao primjer za ostatak regije, pa čak i u globalnim okvirima.

"Ljudi ove zemlje su prošli kroz teške patnje i stradnja, a posljedice i danas osjećamo. Pozivam sve one koji imaju informaciju o nestalim osobama, o masovnim ili pojedinačnim grobnicama da sarađuju sa međunarodnim i domaćim institucijama. To je ljudski čin i dug prema žrtvama i njihovim porodicama koje decenijama tragaju za najmilijima", poručio je Izetbegović.

 

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da se danas može reći da su postigli značajne rezultate u utvrđivanju sudbina nestalih lica.

"Problem nestalih lica predstavlja veoma osjetljivo humanitarno pitanje i zahtijeva odgovoran, kontinuiran i sistematičan pristup i saradnju svih relevantnih subjekata, država, međunarodnih organizacija, civilnog društva i udruženja nestalih", poručio je Nikolić, javlja AA.

Kako je kazao, svaka žrtva, svaka porodica nestalog lica, bez obzira na nacionalnost, vjeru, jezik i druga svojstva, zavređuje nepristrasan i odgovoran odnos svih relevantnih subjekata nadležnih za utvrđivanje sudbine nestalih.

"Republika Srbija će nastaviti da savjesno i odgovorno pristupa rješavanju ovog pitanja, svjesna da protok vremena ne smije da umanji, već naprotiv, pojača naše napore u pravcu sveobuhvatnog rješavanja teškog nasljeđa prošlosti. Srbija nikada neće odustati od potrage za nestalim licima, niti od zahtjeva da se procesuiraju i sankcionišu odgovorni", kazao je Nikolić.

Srbijanski predsjednik je naglasio da je njegova zemlja "partner svima, svakome ko želi da podstakne regionalnu saradnju".

 

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je kazao da imaju i moralnu i pravnu obavezu da okončaju neizvjesnost porodica nestalih osoba i umanje njihovu bol.

"Pitanje nestalih osoba je, prije svega, humanitarno pitanje koje uključuje pravo na život i nepovredivost slobode pojedinca, kao i pravo obitelji da sazna istinu o sudbini svojih najmilijih. Pitanje nestalih osoba je pitanje istine i pravde", pojasnio je Josipović, prenosi AA.

Prema njegovim riječima, strašna brojka od skoro 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale na području bivše Jugoslavije, stalno opominje i obvezuje na puni angažman.

"Rješenje sudbine nestalih osoba možemo pronaći samo punom saradnjom u najvećoj mjeri sa Republikom Srbijom, ali i BiH", kazao je Josipović.

Naglasio je da se pristup pitanju nestalih osoba posljednjih decenija značajno promijenio i izrazio želju da potpisivanje Deklaracije bude novi, važni korak u naporima koji se čine da se pronađe svaka nestala osoba.

 

Konferenciji su, kako je najavljeno, prisustvovale  porodice nestalih, uključujući članove regionalne koordinacije asocijacija porodica iz bivše Jugoslavije, kao i predsjedavajući Međunarodne komisije za nestala lica Tom Miler, predstavnik OEBS-a Žerar Študman, predstavnik EU Peter Sorensen, predsjednik Regionalnog koordinacionog odbora porodica nestalih na zapadnom Balkanu Ljiljana Alvir i predstavnik Ujedinjenih nacija.

Prema podacima Međunarodnoj komisiji za nestale osobe, u ratovima na području bivše Jugoslavije nestalo je oko 40.000 osoba od čega je najveći broj, oko 30.000, nestalo u BiH. Na području BiH se trenutno traga za još više od 8.000, a od kraja rata do danas je pronađeno više od 22.000 osoba.

Biljana Rovčanin, Televizija Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније